Британският премиер Борис Джонсън е разкри механизъм за вдигане на заплатите в страната.

Министър-председателят на Обединеното кралство в обширно интервю пред Скайнюз е заявил, че пристигането на трудови имигранти с висока квалификация ще увеличи размера на трудовите възнаграждения.


"Намаляването на броя на хората, които идват във Великобритания, за да се наредят на опашките за социални помощи или работят неквалифициран труд, ще спести пари на държавните финанси.

Тези средства може да отидат за вдигане на заплатите на британците", е казал той. Стопанинът на "Даунинг стрийт" 10 е допълнил, че смята да въведе новата система за имиграция до 2021 г.

По отношение на излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит) Джонсън е казал, че направи всичко възможно напускането на страната му да стане факт в определения срок (31 януари 2020 г.).

Премиерът обаче дали между Обединеното кралство и 27-те останали членки на ЕС ще има граничен контрол.

Британците не желаят да работят във ферми и не е ясно кой ще прибра реколтата след Брекзит, писа преди време вестник The Independent.

Само един процент от работещите във ферми са британски граждани. Повечето селскостопански работници идват от Източна Европа и не е ясно кой ще работи във селското стопанство след като се сложи край на свободното движение на работа сила в рамките на ЕС.

Великобритания е напълно зависима от чуждестранните работници, за да прибере плодовете и зеленчуците си. Според Националния съюз на земеделските производители от 60 000 сезонни работници в областта миналата година, едва 1% са британци. Огромното мнозинство идва от Източна Европа, особено България и Румъния.

Докато Великобритания е част от Европейския съюз, вратите й са широко отворени за "свободното движение" на работна сила, включително тези сезонни земеделци, които идват в продължение на четири или пет месеца, получават заплащане в британски лири и се завръщат вкъщи за зимата.

Но тъй като Великобритания се готви да напусне ЕС, като сложи край на свободното движение, земеделските производители започнаха да се паникьосват: Кой ще избере реколтата през следващата пролет? Вече недостигът на работна ръка, причинен от икономическите промени, е довел до загниване на хиляди тонове ягоди, произвеждани по най-високи технологи.

Жакди Грийн, главен изпълнителен директор на кооперацията на производителите на плодове от "Бери Гардънс", отбелязва 30-40% недостиг на труд тази година. По време на кампанията за Брекзит през 2016 г. безпокойството по отношение на масовата миграция беше от първостепенно значение, подхранвано отчасти от твърдения, че например милиони мюсюлмани ще пристигнат веднага щом Турция се присъедини към ЕС.

Критиците на Брекзит обаче твърдят, че Великобритания отчаяно се нуждае от чуждестранни работници - не само "най-добрите и най-блестящи" в областта на финансите, техниката и медицината, които все още могат да бъдат осигурявани, но тези, които почистват хотелските стаи в Брайтън, и берат домати в Норфолк.

Ако далеч по-малко работници идват от Европа, тези работни места ще трябва да бъдат заети от британци - които не изглеждат много запалени за подобна работа - или да бъдат договорени от Беларус или Непал или от Филипините. В миналото Великобритания имаше такава схема за чуждестранни фермери, но тя бе отменена - и сега има нарастващи призиви да се рестартира