Холдингът за ВиК е просто оперативно решение. Можем да дебатираме към кое сме завили – към това, че искаме сивият сектор да излезе на светло.


Това каза премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството в отговор на въпрос дали държавата е изоставила малкия среден бизнес и дали не завива към държавен капитализъм.

Забелязвам странно поведение във всички нас. Говорим "къде е държавата", а когато държавата излезе да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем, заяви Борисов.

Защо Гърция, Турция имаха по-добър туристически сезон миналата година? Защото имат по-добри готвачи, по-добри сервитьори. Искате да няма наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате на черно доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че не държавата не си изпълнява функциите.

Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи. Че хващаме оборотите по този начин и вече не сме с малкия и среден бизнес? Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво.

В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна. Въпрос на избор – в единия случай се отчита голям сив сектор, в другия случай налагаме правила и да може да имаме повече пари за пенсии, а в същото време получавам въпрос, че изоставяме малкия бизнес, заяви министър-председателят. 

Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Отношението към водата? Кой пести вода в България като ресурс, който имаме? По селата чешмите текат, за да не замръзват, коментира Борисов.

За чакалнята на Еврозоната има един голям въпрос – в едно семейство трябва и двамата да знаят какви са доходите и каво се харчи. Ако искате да сте в сърцето на Европа, направете така, че вашите финанси да са сигурни.

Затова в края на април да влезем в чакалнята. Това означава, че повече няма да падат банки и че ще участваме във вземането на решения. Няма да се повишават цените – ще влизаме с този курс, който е днес, подчерта Борисов. 

Премиерът изрази готовност в Китай да бъде изпратен самолет, който да прибере блокираните четирима български студенти в гр. Ухан, откъдето тръгна заразата с новия коронавирус.

"Търсим начин да си приберем студентите от Ухан. Ще пратим самолет да ги прибере, колкото и да струва", увери Борисов.