Oт 9 хил. на 40 хил. паунда се очаква да скочат таксите за следване в държавен университет на Острова от януари 2021 г за българи, както и за граждани на другите страни - членки на ЕС. Тези, които вече са записали следващи семестър, няма да бъдат засегнати. Това пише "Телеграф" във връзка с изтичането на преходния период на 31 декември 2020 г. относно напускането на ЕС от Великобритания.

Припомняме, че в момента европейските граждани имат право на студентски заем, който покрива таксата за следване в държавен университет или колеж. Тези такси обаче в момента се финансират от чрез студентски заеми, които се връщат едва след като лицето започне да печели над 25 хил. паунда годишно. Ако това условие не бъде изпълнено след 30 години, то тогава заемът се опрощава.

Другата група хора, които ще са силно засегнати, са тези, които търсят работа като бачкатори, нямат образование или не владеят английски език. Причината е, че Обединеното кралство въвежда нова система за работа на Острова, която е на база точкова система. Така точки за работа взимат само тези, които владеят добре езика, имат квалификация и предложение за работа.

Въпреки че към момента основната работна ръка в сектори като селското стопанство, хранителна индустрия и строителството е от България и Румъния, очакванията на големите британски работодатели е да има сериозни затруднения до достъпа на трудовия пазар за работниците от тези страни , според Йоан Мичев, българин във Великобритания. Това обаче няма да важи за нашенци, които имат уседнало положение на Острова.

Според Георги Неделчев, инж. икономист, директор проектно финансиране за Източна Европа на базирана в Лондон брокерска компания, има вероятност българите без постоянни документи да не могат да се възползват от сезонна работа. Основна причина е, че Брекзит бе наложен заради безогледната миграция в съюза, както и желанието на британците тази практика, наречена мобилност, съчетана с нелегалната имиграция, да се прекрати, каза Неделчев.