Държавните служители започнаха да изготвят законодателство за сделка за Брекзит, която ще трябва да премине през Камарата на общините и на лордовете с "главоломна скорост", пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус".

Кабинетът има екип от служители, работещи по бъдещия законопроект за отношенията, който ще включи всяко споразумение за Брекзит във вътрешното законодателство.

„Все повече се очаква сделка“, каза източник от правителството. „Трябва да сме готови да я прокараме през парламента.“

Министрите обсъдиха провеждането на заседания през уикенда в Камарата на лордовете, за да помогнат сделката да бъде приета до края на месеца. Разговорите бяха временно прекъснати тази седмица, след като член на екипа на Мишел Барние се разболя от коронавирус.

Въпреки това, Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, омаловажи всички закъснения, причинени от отсъствието на Барние, който се нуждае от карантина.

Тя каза, че преговорите напредват, макар и бавно. „След трудни седмици с много, много бавен напредък, сега през последните дни видяхме по-добър напредък, повече движение по важни въпроси. Това е добре ”, каза тя. „Вече има материя, през което можете да преминете. . . дума по дума. ”

Над 90 процента от текста на проектозакона е пълен, но с много квадратни скоби около клаузи, при които въпроси като превоза на товари по пътищата или енергетиката зависят от по-широка сделка или където политическо споразумение все още не е налице.

Близостта означава, че работата по сделката може да продължи през следващите седмици, дори ако Мишел Барние и лорд Фрост, главният преговарящ от британска страна, не могат да се срещнат лично. Седмицата, започваща на 30 ноември, се разглежда като дата за възможен пробив, когато Барние може да се срещне отново с лорд Фрост.

Рейчъл Рийвс, министър в кабинета в сянка, призова Борис Джонсън да поеме отговорността за последните дни на преговорите за осигуряване на сделка с ЕС. Тя каза, че непостигането на сделка ще бъде „катастрофа за страната“ и „проклет провал на амбицията и дипломацията“.

Пишейки на премиера, тя каза: „Това е въпрос на компетентност и ръководство. Тази продължаваща несигурност, съчетана с огромния стрес, създаден от пандемията, задържа икономиката, инвестициите и британския бизнес. 
 
Призовавам Ви да направите повече, за да се ангажирате с продължаващите преговори, за да избегнете бедствието, което би станало, ако няма сделка

Една нова пречка е нестандартното искане на ЕС за преразглеждане на нови риболовни квоти след десет години, което ще бъде свързано с по-широката търговска сделка, което може да предизвика повторни преговори за риболов или криза през 2030 г.

Еманюел Макрон, президентът на Франция, няма да се съгласи на сделка за Брекзит за търговия, сигурност и риболов, освен ако не е първоначално преведена на френски, тъй като висш служител на ЕС предупреди, че може да няма време за превод.

Изтича време Брюксел да следва нормалната процедура за превод на принципно споразумение, което може да обхваща повече от 600 страници със стотици приложения на всичките 24 езика на ЕС.

Следващата стъпка обикновено е лидерите на ЕС да се споразумеят за договора, преди той да бъде предаден на Европейския парламент за съгласие от евродепутатите.