Няма време за пайове. Великобритания е на ръба на криза с пекарските изделия, тъй като недостигът на фолио може да засегне пекарните.

"Великобритания е на ръба на криза с пайовете поради „перфектната буря“, заплашваща пекарните.

Проблемът за производителите на пайове произтича от недостиг на кутии от фолио и постоянни проблеми с доставките.

Бързото покачване на цените на алуминия постави Великобритания на ръба на криза с пайовете и тестените изделия.

Цените на алуминия скочиха с 48 % тази година до 13-годишен световен връх на фона на силното търсене, затрудненията в корабоплаването и ограниченото производство в Китай.

Британската асоциация за пайове снощи призова независимите и държавни производители на пайове да рециклират консервите си, вместо да ги изхвърлят.

Големите компании, включително любимите Pukka Pies, заявиха, че правят всичко възможно да „не подведат клиентите“.
Шефът на Pukka Исак Фишер каза:

„Няма съмнение, че има големи проблеми на пазара на фолио. Търсенето по време на пандемията, съчетано с недостиг на работна ръка и инфлация, създаде перфектната буря.

„Като производител на народни пайове, ние имаме приоритет номер 1 - да продължим да храним нацията. Предприехме определени стъпки, за да осигурим безпроблемно снабдяване с фолио за нашите пекарни", заяви той.

Това фолио е неразделна част от процеса на печене на сладкиши, тъй като действа като бариера за предпазване на дъното и кората от препичане.
Съществуват и опасения, че производството на коледни сладки торти и пайове може да бъде засегнато, докато страната започва да се подготвя за Коледа.

Китай е най -големият производител на алуминий в света, но наскоро доставките на метала бяха ударени, а силното търсене доведе световните цени до 2303 паунда за тон.