Сделките с тристайни апартаменти в София най-често се случват на цени от 120 хил. до 180 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Този диапазон може да бъде и много по-голям, като цената за конкретен имот до голяма степен зависи от фактори като състоянието на жилището, районът, в който се намира, наличието на паркомясто и т.н., пише "Труд".

Сделките за двустайни апартаменти в столицата най-често се реализират на цени от 85 хил. до 125 хил. евро, показва анализ на компанията. Цените на двустайните жилища също варират в зависимост от състоянието на имота, заобикалящата го среда и от това дали има включено паркомясто.

Най-търсени в София са тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот “на зелено”, поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане. И през настоящата година се запазва тенденцията търсенето да надвишава предлагането.

До 1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри! Бонусите са важни!

В София най-силно е търсенето в кварталите Малинова долина, Лозенец, Хиподрума, Красно село, Център. Засилен интерес има и към кварталите Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 2, Люлин 8 и Люлин 9.

Постоянно покачващите се цени на строителните материали и заплатите, определящи донякъде и поскъпването на имотите, не намаляват интереса на хората към покупка на ново жилище. Това се обяснява с желанието на хората да инвестират средствата си в нещо сигурно, а именно недвижим имот, особено при настъпилата инфлация. Прогнозите са банковата политика в областта на ипотечното кредитиране да не се променя и банките да продължат да дават заеми при добри условия, посочват от консултантската компания. Това ще бъде допълнителен стимул за търсенето на имоти.

Очаква се цените на жилищата да продължат да нарастват, макар и не толкова много, колкото през миналата година. В сравнение с миналата година по това време, цените на някои имоти в София са нараснали с до 40%. В повечето квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент на цена под 100 хил. евро.

Нараства интересът към парцели

До 300 хил. евро за къща край столицата

Метрото е положително за пазара

Средствата, които са готови да дадат купувачите за къща край София, са в широк диапазон и най-често варират от 90 хил. до 300 хил. евро.

Все повече се забелязва интерес към покупката на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София, посочват от консултантска компания на пазара на имоти. Средствата, които са готови да дадат купувачите, са в широк диапазон и най-често варират от 90 хил. до 300 хил. евро в зависимост от района, в който се намира къщата, състоянието и др. Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите Драгалевци и Симеоново, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.

Цените на парцелите също варират в широки граници от 50 хил. до 100 хил. евро в населените места около София, а в самата столица са значително по-високи.

Въпреки нарасналото търсене на къщи, най-много сделки има с апартаменти. В София предлагането на жилища ново строителство до голяма степен зависи от наличните свободни терени. При новото строителство в етап на строеж преобладават монолитните жилища, които имат най-голям дял. Има засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като Левски, Хаджи Димитър, Сухата река.

Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1300 евро до 1900 евро на кв. м според етапа на строителство, до който са достигнали. Повишаване на цените в тези квартали тепърва ще се наблюдава и поради строителството на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района.

Според данни на консултантската компания най-активно е предлагането на жилища в Малинова долина (на цени от 1300-1350 евро/кв. м), Студентски град (от 1350-1400 евро/кв. м) и Кръстова вада (от 1400-1500 евро/кв. м).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук