Броят на издадените разрешителни за нови жилищни сгради в Пловдив расте, имотите продължават да поскъпват, а празните апартаменти се множат, показало проучване на "Марица".

Проверка на изданието в петте най-големи сайта за имоти показва, че над 25 000 жилища под тепетата в момента са под ключ. От тях 20 000 си търсят нови собственици, а 5000 - наематели. В сметката не влизат апартаментите в десетките големи комплекси, които са в процес на изграждане, както и проектираните в бъдещи сгради, за които инвеститорите вече имат издадени разрешения за строеж.  

За сравнение - в София, която е близо 5 пъти го-голяма от Пловдив като население, броят на празните апартаменти е 47 000. В Бургас пък на тезгяха са едва 5000 жилища.

Анализатори отдавна предупреждават, че презастрояването в Пловдив може да доведе до блокиране на имотния пазар. Вече се отчита тенденция за забавяне на темпа на поскъпване на жилищата под тепетата, въпреки рекордната годишна инфлация. Според последните данни на НСИ поскъпването на имотния пазар под тепетата е 8,6% на годишна база при 14,6% средно за страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук