За първи път се проверяват българи с имоти в Дубай, съобщи шефът на НАП в "Денят започва" на БНТ. Той обясни, че към момента има информация за около 200 души.

Според брокерски агенции, интересът към арабската страна е нараснал през последната година и заради липсата на данъци.

Засилен е интересът на българи към имоти в Дубай през последните месеци. Причината - за лично ползване или с цел инвестиции и гарантирана доходност, обясняват брокери.

"Клиентите, които отдават под наем, генерират доходност от наеми, която е в рамките от 10 до 20% годишна доходност, което за нашите български стандарти звучи немислимо. И доходност от препродажба или т.н. "флипване" на имоти - популярна техника за различни инвеститори на международно ниво. Купуваш един имот, задържаш го за определено време и го продаваш", каза Никола Стоянов - основател и главен акционер на агенция за луксозни имоти.

Липсата на данъци в Дубай, продажбата на жилища до ключ, реална квадратура и гарантирано покрито паркомясто, привличат все повече клиенти. Оказва се, че долната ценова граница в емирството е еднаква с българския пазар - между 2000 и 3000 евро за квадрат.

"Клиентите от България се интересуват от среден ценови сегмент, който започва от около 200-250 хил. евро за апартаменти с една спалня. Имаме и немалко клиенти от България, които се интересуват от луксозни имоти във високия ценови клас, който в Дубай се счита за над 3-4 млн. евро. Като за 3-4 млн. евро можеш да купиш и вила и големи пентхауси", обясни Стоянов.

Около 200 човека са българите с имоти в Дубай, съобщи шефът на НАП

"23-ма българи са проверени с имоти в Дубай. 21 са завършили. Проверки са правени, не ревизии. Четири ревизии има, по които от едната все още чакаме от Дубай информация. Засега са установени като общ размер някъде около 100 и нещо хиляди, не беше кой знае каква сума, да се досъбере и мисля, че в хода на ревизиите ще бъдат събрани тези приходи", обясни Борис Михайлов.

Шефът на НАП обясни възможните начини, по които българите са придобили имоти в арабската държава.

"Хората отиват и се женят там. Примерно, красиви жени отиват и взимат съответните мъже и да са получили имотите по този начин. Ние това ще го проверим. Възможно е хората да са заработили парите в България, а да са решили да си купят имоти в Дубай".

Михайлов уточни още, че офшорните зони са недостъпни за контрол, като в момента се правят проверки на банкови сметки, но само в държавите, подписали споразумението за обмен на банкова информация.

"Благодарение на този обмен, който правим от години доста държави са подписали такъв обмен, ние можем да направим такъв обмен и го правим. Не са пълен размер и не навсякъде ни дават информация. Примерно Дубай не дават за банковите сметки информация. И от други страни не се дава, така че офшорната тема все още е офшорна".

Ако в ревизията установи, че тези средствата, с които са купени имотите в Дубай нямат основания или не са декларирани, върху тях ще бъде наложен 10 процентен данък, със съответната лихва, съобщи шефът на НАП, а в правомощията на КПКОНПИ е да реши дали да конфискува недвижимото имущество.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук