Директорът на Националната агенция по приходите Борис Михайлов обяви, че към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от м.г., разкри той в студиото на "Денят започва".

"Много по-голяма е събираемостта от м.г., но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре с 752 милиона в повече. Цифрите са това", уточни Борис Михайлов – изпълнителен директор на НАП.

За 2022 г. приходите на Агенция "Митници" бяха рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което дава над 42% приход в държавния бюджет, заяви шефът на агенцията Павел Геренски.

"Към днешна дата имаме с почти пълна увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на м.г. приходите на агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или че не събира приходите", посочи Павел Геренски – директор на Агенция "Митници".

По думите му, половината от приходите на Агенция "Митници" се генерират от събрания от агенцията акциз. Ставките върху акцизните продукти като цигари, алкохол и енергийни продукти са специфични, т.е. върху физическите обеми освободени за потребление стоки, а не върху стойността. Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост, допълни Геренски.

Той даде пример с цигарите, където има ръст за последните 3 години увеличаване на количествата, освободени за потребление във физическо изражение.

"23-ма българи с имоти в Дубай са проверени. Има четири ревизии, по едната от тях още чакаме информация. Засега са установени около 100 хил. лв., които трябва да се съберат", разкри още Борис Михайлов. 

"Скоро ще имаме пълния списък на българите, които имат имоти в Дубай. Някъде около 200 души са по неофициална информация", каза още той. 

"Стартовата заплата на митническите служители наистина е ниска. Това създава проблем за администрацията. При по-високите длъжности заплатите се изравняват. Тоест след натрупване на стаж, служителите получават по-добри заплати", коментира Павел Геренски. 

"Относно сивия сектор, администрацията работи по улесняване на бизнеса и повишаване на активността на осъществявания контрол", каза още той. 

"В НАП корупция е имало. Винаги е имало и ще има и в бъдеще. Въпросът е да я намалим доколкото може", категоричен бе Борис Михайлов. 

"Искаме да направим нова дирекция за криптовалутите. Крайно време е да я направим. Регулациите в Европа се очакват чак през 2026 г., но ние трябва да ги изпреварим", обяви още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук