Европейската комисия не изключва "всички налични мерки" да бъдат приложени спрямо Великобритания, ако британският външен министър Лиз Тръс едностранно измени Протокола за Северна Ирландия, споразумението за Северна Ирландия, подписано през 2019 г. между Лондон и Брюксел преди излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В превод от езика на дипломацията това означава обявяване на търговска война.

Шефът на външното министерство не обяви подробности за промените, но най-вероятно основното ще бъде отказът на Лондон да проверява стоки, които се изпращат от Великобритания до Северна Ирландия, но не са предназначени за Ирландия. Лиз Тръс намекна за възможността за създаване на т. нар. „зелен коридор“, чрез който подобни стоки да бъдат освободени от проверка в пристанищата на Северна Ирландия.

Република Ирландия има 500-километрова сухопътна граница с шест окръга в североизточната част на острова, които все още са част от Великобритания. Лондон смята, че промените в Протокола за Северна Ирландия са необходими, тъй като е минало много време от подписването му и много се е променило.

Лиз Тръс подчерта, че Протоколът в сегашния му вид заплашва Споразумението от Белфаст между Лондон и Дъблин, подписано през април 1998 г. за разрешаване на конфликта в Северна Ирландия.

Ситуацията в Северна Ирландия се промени драстично преди две седмици след парламентарните избори на 5 май, които бяха спечелени от ирландската националистическа партия “Син Фейн”, която се застъпва за обединението на Северна Ирландия с Ирландия.

Втората Демократична юнионистка партия (ДЮП) се застъпва за запазването на областта като част от Обединеното кралство и отказва да влезе в коалиционното правителство, ако протоколът не бъде изменен. Освен това лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън подчерта, че "юнионистите" не смятат да чакат дълго за промени.

Реакцията от континента на плановете на Лондон от континента . Може да се обобщи с две думи – възмущение и шок. Лиз Трус вече обясни мотивацията на Великобритания по телефона на Марош Шефрович, заместник на Урсула фон дер Лайен, който отговаря за отношенията с Лондон в ЕС.

Шефрович отговори, като недвусмислено намекна, че промяната на Протокола за Северна Ирландия едностранно може да струва на британците споразумението за свободна търговия с обединена Европа.

„Едностранните действия са в противоречие с международните споразумения и следователно са неприемливи“, каза вицепрезидентът на ЕК в изявление, добавяйки, че ако Лондон промени протокола без съгласието на Брюксел, тогава Европа ще прибегне до всички средства, с които разполага.

Това може да включва налагане на мита върху стоки от Великобритания или дори замразяване на цялото споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания, подписано през 2020 г.

Както пише "Гардиън", Брюксел все още не е взел окончателно решение как да действа, ако Лондон едностранно измени Протокола за Северна Ирландия. Европейските представители все още се надяват на възможността за намиране на компромис на масата за преговори, но изглежда са решени в Брюксел и не възнамеряват да позволят на Лондон едностранно да промени споразумението.

Все още не са решили, изглежда, с решение на проблема и в Лондон. Адвокатите говорят за два възможни варианта за Великобритания. Лиз Тръс и Борис Джонсън могат да преустановят действието на определени клаузи от Протокола, като използват неговия извънреден член 16.

Подписалите го имат право да направят това, ако решат, че действието на Протокола е довело до „сериозни икономически, социални или екологични затруднения“. Член 16 обаче предполага промяна само в определени параграфи, но не и отхвърляне на целия протокол.

Лондон може също да използва британското законодателство за едностранно изменение на Протокола за Северна Ирландия.

Отвъд океана са притеснение от поредното влошаване на отношенията между Лондон и Брюксел. Вашингтон се опасява, че споровете за Северна Ирландия ще разрушат единството на колективния Запад и ще отслабят борбата му с Русия, в която Великобритания играе много активна роля.

Влиятелният конгресмен Ричард Нийл се отправя към Европа през следващите дни начело на представителна делегация, за да успокои страстите между американските съюзници. Той вече призова Лондон и Брюксел да намерят взаимноизгодно и приемливо решение на проблема. Делегацията ще посети Лондон, Брюксел, Белфаст и Дъблин.