Обединеното кралство ще продължи да оказва натиск върху Европейския съюз да реформира протокола за Северна Ирландия, който е част от споразумението за оттегляне на Обединеното кралство. Това заяви британският министър-председател Борис Джонсън, който ще посети Северна Ирландия в понеделник, в статия, публикувана на уебсайта Belfast Telegraph в неделя вечерта.

"Много неща се промениха от приемането на протокола досега. Той беше изготвен при липсата на споразумение за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС, когато не беше ясно дали изобщо ще може да бъде договорено.

Той е изготвен и преди световната пандемия и преди войната в Европа да предизвика кризата, която доведе до най-голямото увеличение на разходите за живот в страната от половин век насам", пише Джонсън.

Премиерът заяви, че Лондон остава "отворен за искрен диалог" с Брюксел, въпреки че ЕС последователно заявява, че не е възможно да се внесат промени в текста на документа.

"Надявам се, че позицията на ЕС ще се промени. Ако това не се случи, ще се наложи да се действа. Правителството е длъжно да се грижи за защитата на интересите на потребителите, гражданите и предприятията в Северна Ирландия в дългосрочен план.

През следващите няколко дни ще представим в парламента по-подробна оценка на ситуацията и планираните стъпки", заяви министър-председателят, като подчерта, че в сегашния си вид протоколът представлява пречка за икономическото възстановяване на Северна Ирландия след пандемията и за развитието на региона като цяло.