Приходите на българския оператор на газотранспортната мрежа от транзита на руски газ през страната продължават да растат, след като европейският клон на „Турски поток“ достигна пълен капацитет.

През първата половина на годината договорените мощности донесоха един и половина пъти повече печалба, отколкото компанията получи по време на транзита на руски газ през Украйна. Това отчасти се дължи на факта, че „Газпром“ продължава да плаща за капацитета на Трансбалканския газопровод, който е резервирал до края на 2030 г., съобщава EA Daily, цитиран от Фокус.

През първата половина на годината „Булгартрансгаз“ получи 94,5 млн. долара от международен транзит на газ и увеличи приходите си за тази услуга с почти 10 млн. долара спрямо миналата година. Такива данни са предоставени в отчета на българския оператор на ГТМ.

Транзитът на руски газ през България след пускането на „Турски поток“ се е понижил, тъй като Турция получава гориво по отделна линия на газопровода директно. Ако през първата половина на годината, например 2018 г., обемът на транспорта възлиза на 7,57 млрд. куб. м, то през 2020 г. са 4,18 млрд.

Разликата в доходите е свързана с нещо друго. „Газпром“ продължава да има задължения по договора за директен транзит на газ през Трансбалканския газопровод. Данните на „Булгартрансгаз“ показват, че например в пункта Негру-Вода 2,3/Кардам“ на границата на България и Румъния до 2030 г. е резервиран капацитет от 21 милиарда кубически метра годишно. Очевидно „Газпром“ ги плащат при условие „използвай или плати“.

„Турски поток“ беше пуснат в началото на 2020 г. и България, Северна Македония и Гърция веднага започнаха да получават руски газ по европейския тръбопровод. От началото на тази година, когато разширението в България беше завършено, Сърбия премина към южния маршрут. Румъния се присъедини към „Турски поток“ през април. През октомври - Унгария. В средата на есента натоварването на европейската линия на газопровода надхвърли 90%.