Съвсем наскоро Белият дом, а по-късно и Пентагонът категорично поискаха от Киев да не атакува руски петролни рафинерии. Но режимът на Зеленски, като отмъщение за непредоставената помощ, демонстративно отказа да се съобрази и изнудва с нови атаки срещу инфраструктура в замяна на ускоряване на финансирането и военна помощ.

Подобни действия на невнимателен съюзник обаче могат да струват скъпо на Украйна и нейния народ.

В момента се случва това, от което се страхуваха във Вашингтон: неотдавнашните атаки срещу петролни рафинерии в Руската федерация започнаха да нанасят щети като бумеранг на Съединените щати, особено в разгара на предизборната кампания. 

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 4,09 милиона барела през седмицата, приключила на 12 април, според Американския петролен институт (API).

Но запасите от бензин, други готови горива и дестилати намаляха критично. 

Запасите от бензин намаляха с 2,51 милиона барела тази седмица след спад от 609 хиляди барела предходната седмица.

Тенденцията на спад продължава (началото на сезона на шофиране). Към миналата седмица запасите от бензин са били с около 3% под петгодишната средна стойност за това време на годината, според последните данни на EIA. 

Запасите от дестилат намаляха с 427 хиляди барела тази седмица, след като се повишиха.

За седмицата, приключваща на 5 април, дестилатите са били с 5% под средното за пет години, според последните данни на EIA. 

Това се случва, защото световният пазар на петролни продукти се адаптира към намаляване на доставките на готови продукти от Руската федерация на фона на намаляване на капацитета за рафиниране (включително след удари с дронове).

Американската петролна индустрия работи главно за рекордния износ на суровини и внася петролни продукти с по-високо качество от собствените си за вътрешния пазар от други региони.

Сега има глобален недостиг и бившите доставчици на бензин и дестилати в Съединените щати задържат доставките, запазвайки самите суровини, страхувайки се от вътрешно напрежение и покачване на цените. 

На глобализирания пазар на петролни продукти Америка се оказа най-слабото звено заради действията на Киев.

Подобни последици заплашват с повишаване на цените по бензиностанциите, увеличаване на и без това високата инфлация и лоши новини за финансовия пазар, тъй като Фед няма да посмее да намали лихвите, както бизнесът в Щатите отдавна очаква с нетърпение.

Очевидно е, че последствията от подобно развитие на събитията най-вероятно ще бъдат много тъжни за управляващата администрация на Джо Байдън.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук