Германската икономика се намира в тежка рецесия и е малко вероятно да отбележи бързо възстановяване, тъй като въведените много ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, могат да останат в сила за продължителен период, прогнозира Бундесбанк в редовния си месечен икономически доклад, публикуван в понеделник, съобщава "Труд".

Тъй като страната е на практика затворена от средата на март поради коронавирусната пандемия, най-голямата европейска икономика трябваше да спре, въпреки че сега се водят дискусии за облекчаване на някои от ограниченията през следващите седмици.

„Съществените ограничения вероятно ще останат в сила, докато не бъде налично медицинско решение като ваксина за Covi-19“, заяви немската централна банка и добави: „По тази причина бързо и силно икономическо възстановяване изглежда малко вероятно“.

По-рано този месец Международният валутен фонд представи своите последни световни макроикономически прогнози, според които германската икономика ще се свие със 7,0% през тази година. В същото време прогнозите на редица немски частни икономически институции са в доста голям диапазон, но почти всички от тях очакват по-дълбока рецесия в сравнение с 2009 г., когато икономиката на Германия се сви с повече от 5 на сто.

Икономическите показатели за първото тримесечие вече бяха силно засегнати от вирусната пандемия, но второто тримесечие ще бъде още по-лошо, предупреди Бундесбанк, посочвайки сериозният спад при производството на автомобили и потреблението на домакинствата.

„Въпреки това няма страхове, че германската икономика може да изпадне в самогенериращата се низходяща спирала“, добави централната банка, твърдейки, че стимулиращи фискални и парични политики ще подкрепят възстановяването.

Тя също така заяви, че инфлацията, която по принцип е основна цел на политиката на ЕЦБ, вероятно ще спадне рязко през следващите месеци, тъй като много ниските цени на петрола бързо ще се отразят и на потребителските цени.