Световната здравна организация предупреди тази седмица, че коронавирусната пандемия съвсем не е приключила, но в Чехия се състоя празненство за “символичното прощаване” със заразата, съобщи Би Би Си, цитирана от Труд бг.

Хиляди хора се събраха във вторник край 500-метрова маса на Карловия мост в Прага, за да споделят храна и напитки, донесени от дома.

Пируващите приканваха съседите си да опитват от техните ястия и напитки, без да се спазва физическа дистанция.

Организаторът на проявата Ондржей Кобза каза, че тя е станала възможна поради липсата на туристи в чешката столица.

Кобза, собственик на кафене в града, обясни пред АФП, че целта е да бъде отпразнуван краят на кризата и да могат хората да покажат, че не се страхуват да се срещат и да вземат парче сандвич от съседа си.

Участниците в партито на моста над река Вълтава е трябвало да си направят предварително резервация и всички места са били заети.

Миналата седмица чешкото правителство разреши публични събирания на групи до 1000 човека. Плувните басейни, музеите, зоопарковете и замъците сега са отворени за ограничен брой посетители по едно и също време.

Ресторантите, баровете и кръчмите вече приемат клиенти на закрито. В 10-милионна Чехия има под 12 000 случая с коронавирус. Около 350 човека са починали в страната от причиняваното от него заболяване COVID-19.