Четири общини от Пловдивска област, сред които областният център Пловдив, Куклен, Перущица и Стамболийски, са единствените в страната, които не са представили нито един проект за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“.
Това съобщи екоминистърът Джевдет Чакъров, който направи първа копка за изграждане на канализация в село Трилистник, в пловдивската община Марица, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. Община Марица е национален лидер с 10 проекта по оперативната програма, допълни Чакъров.
За изграждането на канализацията в Трилистник ще бъдат отпуснати близо 8.5 милиона лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът ще се реализира на два етапа, като след изграждането на канализацията, ще започне строеж и на пречиствателна станция. Кметът на Марица Запрян Дачев съобщи, че канализация ще бъде изградена в 9 селища в общината. Вече са получени 4.5 милиона лева за изграждане на системи за отпадни води в Калековец, Костиево и Войводиново. За другите селища в момента се изработват проекти за пречиствателни станции, уточни Дачев. /БЛИЦ