1350 лв. заплата за 3-сменен режим на работа по 8 часа, с които немската фабрика за протези Otto Bock се опитва да си намери работници, вбеси благоевградчани.

Обявата се появи на няколко места с обяснението, че се търсят мъже за работа в цеха за изработване на крака и жени за цеха за изработване на карбонови крака и премахване на остатъчен материал от продукта. Има и 11-цифрен телефонен номер за справки с код 088, каквито в България все още няма.

„Е-е, па много давате. Дали в Германия ще работи някой за 500-600 Е на месец?“

„В Германия политиката е друга, за съжаление тук ни управляват българи“.

„Тук не ни управляват българи, а изедници и корумпирани идиоти. Благоевград е с най ниското заплащане и затова няма кадри. Искат да работиш за 1000 лв. и ако може да вършиш работа като за 5 човека“.

„Това е чисто робство. Направили фабрика да могат хората без пари да им работят. Няма ли синдикати в тази държава???“.

„И тези се оказаха робовладелци!!“.

„Стига бе, хора, какви са тези смешни заплати в този град? 500 евро! Тези пари германците ги взимат като социални помощи, а не ходят на работа на 3 смени. Я малко да си сверяваме часовниците! Аз питам господата работодатели колко процента + се плаща за нощния труд, защото в Германия е от 25 до 50 евро!“.

„На три смени за такива пари ще търсите още много време“.

„Вдигнете заплащането. Да не избягат и тези работници, които ги имате в момента“.

Това са малка част от коментарите, които се сипят под обявата на немското предприятие в Благоевград.

Всеки може да направи справка, че в Германия за същата работа на неквалифицирани работници собственикът на фабриката трябва да плаща 2870 евро, и то ако става въпрос само за дневни смени, защото нощните смени ще качат възнаграждението на 3500 евро. Това е над 5 пъти повече от парите, с които Otto Bock „примамва” безработните благоевградчани.

В момента фабриката, която произвежда ортези, протези на долен крайник и инвалидни колички, е обявила 10 свободни работни места – за оператор производство, оператор за сглобяване на електронни компоненти, шивачки, оператор за силиконово производство, складов работник и т.н.

Те са без обявена заплата, но пълни с изисквания към кандидатите – като се започне от подробна автобиография, през „доказан опит и доказани умения“ в позицията, за която се кандидатства, та чак до задължителното „желание за работа в екип“.  Обявите за инженерните специалности са на английски език, което предполага, че от кандидата се очаква задължително да го знае, иначе няма шансове.

Към март т.г. във фабриката са работили 321 служители, но тя има и представителство в София, така че в Благоевград работниците са около 250. 

На сайта си компанията се хвали с 3 принципа, на които е организирала производството си – човечност, надеждност и изобретателност.

Ниските заплати, които подхвърля на благоевградчани Otto Bock, чийто собственик е германският милиардер проф. Ханс Георг Недер, за когото работят 8000 души по цял свят, едва ли дават надежда на работещите в благоевградското предприятие, че ще могат да си плащат сметките, пише struma.bg.

Фабриката, която е основана през 1919 г. в Дудерщат, Германия, стъпи в Благоевград точно 100 г. по-късно и бе посрещната с големи надежди в областния център на Пиринско, който от години е сред челниците в страната по безработица и на твърдо последно място по заплата.

Обещанията бяха за обучение в Германия, европейски работни стандарти, огромни заплати и бонуси  и възможност за кариерно израстване. Още през първите няколко месеца обаче се оказа, че от всичко обещано европейска е само дисциплината в цеховете, а условията на работа, нощните смени и заплатите са по-скоро африкански.

Собствениците на Otto Bock се зарекоха още през 2020 г. да качат персонала до 500 души, което към момента определено не им се получава.

Още при сключването на договор работниците подписват декларация за конфиденциалност, според която нямат право да изнасят нищо „от кухнята“ на бизнеса. Това, което настоящи и бивши работници споделят с половин уста, е, че се налагат финансови санкции за брак, дисциплината е немска, а почивките са строго регламентирани.

5 години след отварянето на фабриката в Благоевград хората, работили или работещи в Otto Bock, споделят само за 2 придобивки – ваучери за храна и безплатните тестове, които им раздавали по време на епидемията от Ковид.