Цените на храните продължават да чупят рекорди. В последния бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/ от 37 наблюдавани продукта 26 поскъпват, 9 поевтиняват и два са без промяна. При това комисията обследва само цените на едро, които се усредняват за страната, пише "Марица".

Толкова продължително време на непрекъснато поскъпване на храните на едро не е отчитано от пролетта на 2015 година (март-май), след което е последвало също продължително седмично поевтиняване, посочват наблюдатели на пазара на храни. Сега обаче има още един фактор - неочаквано високите цени на тока, които неизменно ще се калкулират в цената на храните непрекъснато.

Стоките ще излизат с по-висока себестойност от заводите, доставчиците пък ще слагат добавка и заради поскъпналите горива, а търговците на дребно - още малко, за да тушират сметката за ток в обектите си.

За една година - края на септември 2021 спрямо същия период на 2020-а, номинално цената на едро на бутилка олио е скочила с 99 стотинки, на кашкавал "Витоша" - с 80 ст., на замразеното пиле с 55 стотинки, на варено-пушения салам - с 40 стотинки, а на кренвиршите и кравето сирене - с 22 ст. на килограм.

В бесен галоп са и цените на плодовете и зеленчуците. За една година оранжерийните краставици се продават на едро с 54 стотинки по-скъпо, а зелето и чушките - с над 30 ст. Морковите пък са дръпнали с 27 стотинки.

Феноменално поскъпване в края на септември т.г. спрямо миналата се забелязва при прасковите - с 82 стотинки отгоре. Движение надолу има само при доматите, но то е символично. 

На регионален принцип в Пловдивска област се оказва, че най-евтино от цялата страна върви захарта. Килограмът на едро тръгва около 1.25 лева, при положение че в Бургас и Силистра е над 1.65 лв. Зрелият фасул пък е с цял лев надолу в сравнение с Благоевград, където е 4.60 лв. Каймата също е с лев по-евтина, отколкото я купуват във Велико Търново.