По над 100 000 евро обезщетение са успели да приберат чрез измама десетки чужденци, пострадали в катастрофи, предизвикани от коли с българска регистрация. Солидните суми са им били отпуснали от българския Гаранционен фонд, разкри шефът на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, цитирайки служители на наши застрахователни компании, запознати с казусите. 8,4 милиона лева компенсации за нанесени вреди е платил фондът заради джигити без „Гражданска отговорност“, причинили катастрофи в други държави, пише в. „Телеграф“.

„По-сериозен проблем е, че пострадалите при тези инциденти се възползват от възможността да приберат 10 пъти по-големи суми от полагащите им се с неистински документи“, категоричен бе Тодоров.

По думите му масово чужденците си вадят медицински, в които например т. нар. комоцио е описано като черепно-мозъчна травма от лекар. Така нанесената телесна повреда излиза, че е тежка, въпреки че реално е лека. 

„Вместо 5000 евро за подобна разлика в диагнозата се прибират към 50 000 евро“, уточни шефът на асоциацията.

При един от последните подобни опити за измама през месец май застрахователите провели собствена проверка и установили, че раненият на пътя в чужбина лъже и се е изкарал много болен, докато е напълно здрав.

„Италианец е бил ударен от кола с българска регистрация в родината си. Представил е документ, че е лежал в болница във Франция няколко дни, а след това заради инцидента му се е отключила епилепсия“, спомни си казуса Владимир Тодоров.

У нас чужденецът дори си извадил свидетелство от ТЕЛК за последствията от катастрофата и претендирал за обезщетение в размер на над 100 000 лева. 

„Сериозно разследване е доказало, че голяма част от документите са манипулирани и че италианецът дори шофира, въпреки че на епилептиците това им е забранено. Оказал се напълно здрав и не е получил нито лев“, увери председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!