Короновирусът ще "удари" много сектори на икономиката ни. Преди дни министър Николина Ангелкова съобщи, че туризмът ни вече е в тежко състояние. Българските хотелиери очакваха първите туристи още за Великден, но сривът в резервациите е над 80%, предава bTV.

Браншът иска финансови облекчения от правителството, а министерството на туризма организира икономически щаб, който ще съвещава онлайн и ще обсъжда мерки в помощ на хотелиерите.  

Заради епидемията от коронавирус и увеличаването на ограничителните мерки има опасност летния сезон по Черноморието да бъде отложен с два месеца. Това прогнозират от бранша и очакват фалити на хотелиери.

Последните израелски туристи си тръгват от Банско по-рано. Яснота кога ще дойдат първите по Черноморието няма.

"Това, което казват от Израел: "Ние април месец сме го зачеркнали с химикал, май и юни сме ги зачеркнали с молив", обяснява  Орлин Мандов, почетен консул на Израел. 

В Поморие семейство Василеви от Добрич са дошли са на СПА процедури.

"Ако трябваше сега да решим, сигурно нямаше да дойдем", споделя пред нашата камера Радка Великова.

"Ако имаше повече хора, може би щяхме да сме по-притеснени, но той е почти празен хотелът, общо взето не срещаме хора по коридорите, по асансьорите… Имат разпечатани инструкции какво да се прави, има гелове, сапуни, дезинфектанти", разказва Георги Великов. 

Въпреки взетите мерки, туристите масово отменят резервации, дори за юни. 

"Ситуацията е трагична, в смисъл, че оборотите и приходите, които се правят, са 25-30 % от миналогодишните. Нашият бизнес в момента е в нокдаун, той не знае какво да прави, никой не знае да задържа ли персонал, да не задържа ли…


Всички са в една такава неизвестност и объркани сме!", казва хотелиерът Георги Тръпков.  

За това хотелиерите настояват за помощ от държавата.

"Моя резервация за ски в Италия беше отменена и свързвайки се с колежката, разбирам, че те, като хотелиери, ще имат някакви компенсации. Не знам дали в България изобщо се мисли за такива компенсации", разказва Тръпков.

"Не искаме пари от държавата. Искаме държавата да ни помогне, да даде безлихвени кредити. Да можем да подготвим сезона и да чакаме минаването на тази напаст", казва Веселин Налбантов, председател на БХРА – Слънчев бряг.

Туризмът е обвързан с авиосектора, а там обстановката е много динамична.

"Колегите очакват, че българският пазар може да захрани Черноморието и да компенсира евентуалния отлив на чуждестранни туристи, но той е прекалено малък това да се случи", казват от Регионална туристическа камара – Бургас.

"Това означава, че ние всъщност отлагаме сезона въобще, може би с два месеца. Браншът не успя да се отърси от фалита на „Томас Кук“ и сега дойде коронавирусът", обяснява Диана Колчева от Сдружение "Клуб на хотелиера" - Несебър.

Анулиране на полети има включително за май и за юни, уточниха от мениджмънта на двете морски летища.