Анализаторите на швейцарската банка Credit Suisse подготвиха доклад „Бъдещето на паричната система“, в който се посочва, че щатският долар бързо губи позициите си и вероятността от оттегляне на централните банки по света в близко бъдеще ще нарасне. 

Авторите на доклада поясняват, че щатският долар губи позиции поради агресивната външна политика на САЩ и нарастването на държавния дълг на Вашингтон.

Анализаторите подчертават, че много страни по света вече са загубили доверие в икономиката на САЩ на фона на ускоряващата се инфлация, огромен бюджетен дефицит и рекордно ниво на държавния дълг на САЩ.

Държавният дълг на САЩ се състои от две части: вътрешнодържавна и публична. Размерът им през януари 2023 г. достигна съответно 6,9 трилиона и 24,5 трилиона долара. Освен това светът не харесва използването на долара от Вашингтон като оръжие в икономическата и политическа конфронтация, казаха анализаторите.

„Вероятността за отказ от долара в краткосрочен план ще нарасне. Развиващите се пазари все повече използват национални валути при сетълмент на търговски операции“, се казва в доклада.

Анализаторите посочиха, че делът на долара в държавните резерви на страните намалява. Ако през 70-те години на миналия век той е бил около 80%, то през миналата година е едва 58,8%.

По-рано агенция Прайм, цитирайки Андрей Маслов, анализатор на FG Finam, съобщи , че световните държави все повече обсъждат търговията с национални валути, а някои дори прехвърлят различни обеми транзакции към нея. И така, страните от ЕАЕС наскоро се споразумяха за такива разчети и разплащания.

Маслов разказа, че под една или друга форма това се обсъжда със страните от Азия - Китай и Индия, както и с Близкия изток и Африка. Китай и Саудитска Арабия преговарят да плащат част от петрола в юани. Делът на разплащанията в евро и лири расте в световната икономика, каза Маслов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук