Пенсиите на 81 474 възрастни от област Пловдив ще останат без увеличение при осъвременяването на парите за старини от 1 юли с 5% по швейцарското правило, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ), цитирани от "Марица".

Индексацията няма да бъде усетена от хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лв. или това ще засегне 1 151 пловдивчани, които прибират в джоба си максимума разрешен от държавата.

Без увеличение ще са и други над 80 000 души, които взимат минималната пенсия от 300 лв. Причината е, че осъвременяването с 5 на сто се извършва върху действителния размер на парите за старини.

Минималната пенсия обаче не е реалната полагаема сума на всички, които я взимат. До тук се стигна след като в началото на годината тя беше увеличена от 250 лв. на 300 лв. Така всички, които не стигаха новия минимум, автоматично започнаха да го получават. Увеличението за тях беше с около 20%.

Пенсиите, като инвалидната за общо заболяване и тази за възраст без достатъчно стаж и наследствените, които са обвързани с минималната също повишиха размера си. Те не могат да бъдат по-ниски от определен процент от нея. Затова и част от хората с увреждания попадат в групата на тези, които може и да не получат осъвременяване на парите си с 5% или увеличението да бъде по-малко.
 
Ако инвалид с 50 на сто увреждане е взимал минимума от 255 лв. след 1 януари, но реалният му размер е бил 230 лв., то пенсията му ще бъде преизчислена върху 230 лв. и тя ще стане 241,50 лв.

Затова човекът ще продължи да получава по 255 лв. В случаите, в които след преизчисляването размерът е по-висок, хората ще взимат него. Минимумът за хората с ТЕЛК между 71 и 90 на сто е 315 лв., а за тези над 90% - 345 лв.

Подобен е и случаят с наследствената пенсия при починал съпруг. Вдовецът има право на 50% от парите му, но получаваната сума не може да бъде по-ниска от 80% от минималната заплата (300лв.). Ако при преизчисляването тя е по-ниска, то ще бъде приравненена.

Пълното увеличение на пенсиите с 5% ще бъде усетено от 97 877 баби и дядовци от областта, които получават пари между реален размер от 300 лв. и 1372 лв. или това са половината от всички пенсионери. Така например, тези които всеки месец прибират в джоба си по 1400 лв. при индексирането размерът им ще мине тавана от 1440 лв. Това обаче не е възможно и затова ще взимат максимума.

Таванът ще ограничи само 328 пловдивски пенсионери. По-малко от 5% увеличение ще получат и други над 6000 възрастни с пенсии за трудова дейност на минимален размер. Причината е, че преди вдигането на прага те са взимали малко под него и осъвременяването се извършва върху реалния размер.