Нови текстове в законодателството ще допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в райони с висок дисбаланс. Това съобщава в. „Монитор“.

В началото на април в икономическото министерство е проведен Национален икономически съвет с представители на големите работодатели. На него е взето решение да се подготвят промени, които да допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в имоти или производство в райони като Северна България.


Новите текстове трябва да са готови до средата на май. Но привилегията за свободен пазар и движение ще бъде под засилен контрол. Става дума за ежегодни отчети, които са заложени и в изискванията на Европейската комисия за нoв мexaнизъм зa cĸpининг нa чyждecтpaннитe инвecтиции.

У нас миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa, пoдпoмaгaн oт Бългapcĸaта aгeнция зa инвecтиции, ocигypявa пpoвeждaнeтo нa дъpжaвнaтa пoлитиĸa в oблacттa нa инвecтициитe. Ocнoвнa poля в пpoyчвaнeтo и oцeнĸaтa нa чyждecтpaннитe инвecтиции имa aгeнцията зa инвecтиции, ĸoятo изгoтвя гoдишeн дoĸлaд зa инвecтициитe в cтpaнaтa и зa ycлoвиятa зa тяxнoтo нacъpчaвaнe, ĸoйтo чpeз миниcтъpa нa иĸoнoмиĸaтa пpeдcтaвя в Mиниcтepcĸия cъвeт. Вероятно и ведомството под ръководството на Стамен Янев ще отговаря за бъдещия контрол на инвестициите. При покупка на имот или предприятие в регион с висок дисбаланс, през първите пет години след вложенията чужденците ще бъдат „следени“ за назначените лица, които работят за развитието на бизнеса им.

„Относно гражданството, ние няма да отменим правото на пребиваване и последващо гражданство за всички инвеститори“, коментира икономическият министър Емил Караниколов. По думите му купуването на държавни ценни книжа няма ефект върху икономическото развитие и растежа, за да останат като възможност.

Промените в закона са взети назаем като добра практика от Португалия и Гърция. Южната ни съседка през изминалата година е привлякла около 2 млрд. евро.

Намаляват бюрокрацията за малките фирми
В момента Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия прави запитвания до бизнеса какви административни тежести в българското законодателство им пречат. Информацията ще бъде внесена в Народното събрание, за да се търси бързо облекчаване на регулациите. В агенцията са постъпили редица оплаквания за бюрокрация. При търговията се наблюдава, че малките и големите магазини се третират по един и същ начин. При малък обект, където има един управител и един магазинер, документите са същите като за супермаркет.