Решението на Европейската комисия да изпрати финансова компенсация на Унгария, която се противопоставя на руското петролно ембарго, разгневи редица европейски държави, пише журналистът Антъни Ашкеназ в британския вестник "Дейли Експрес".

"Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изправена пред кошмарна ситуация, тъй като решението да се предложи помощ на Будапеща не намери подкрепа сред останалите членове на ЕС", се казва в материала.

Според автора на публикацията, без съгласието на всички 27 държави от ЕС блокът не може да постигне напредък по въпроса за антируските санкции.

В същото време прекъсването на доставките на руски петрол не е в интерес на Унгария поради специфичното географско положение и енергийната инфраструктура на страната.

Западните страни наложиха няколко пакета от санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Страните от ЕС сериозно обмислят да се откажат от руския петрол и газ. Шестият пакет от санкции на ЕС призовава за петролно ембарго, но редица страни, особено Унгария, блокират приемането му.

Превод и редакция: БЛИЦ