Статутът на британския паунд като глобална резервна валута ще бъде "все по-неуместен" след като Великобритания напусне ЕС, показват нови изследвания на Дойче банк, цитирани от БНР.
Това може да бъде вредно за Обединеното кралство, което разчита на силния статут на лирата като световна резервна валута и свързаните с този факт солидни входящи капиталови потоци в страната, необходими за покриване на дефицита по текущата сметка.

Според проучването на водещата германска банка, ролята на стерлинга в състава на официалните валутни резерви (COFER) на МВФ е спаднала през последните месеци и се очаква да се намали допълнително, тъй като ролята на Великобритания в световната икономика ще отслабне след Брекзит.

Дойче банк преценява, че от началото на 2015 година насам делът на британската лира в глобалните валутни резерви, определяни от редовни анализи на МВФ, е спаднал от 15% до под 10 на сто, като към настоящия момент този дял в COFER дори е намалял до 5% при 20% за еврото и 63% за щатския долар.

Банката прогнозира, че тази ерозия ще продължи с оглед на факта, че от 2015 година насам китайският юан също започна да се ползва със статут на официална световна резервна валута.

Британският паунд се обезцени с повече от 15% след референдума от края на юни 2016 година, на който британците гласуваха за излизане от ЕС. Към днешната дата лирата стерлинг се търгува малко над 1,2500 долара, след като през октомври 2016 година дори падна за кратко към 31-годишно дъно между 1,1800 и 1,1650 нивото.