Попълнете търсена ключова дума или фраза

Държавата връща пари на всеки родител, който...

https://blitz.bg/ikonomika/drzhavata-vrshcha-pari-na-vseki-roditel-koyto_news792514.html Blitz.bg

От понеделник, 11 януари, стартира кампанията за обявяване на доходите на гражданите от 2020 г.

София, България 10 Ян. 2021, 21:05 9601 прочита 1 коментара
По 20 лв. на дете ще ви върнат от държавната хазна, ако не сте ползвали данъчното облекчение през декември чрез своя работодател и подадете годишна данъчна декларация за доходите, пише "Труд".

От понеделник, 11 януари, стартира кампанията за обявяване на доходите на гражданите от 2020 г. Данъчна декларация трябва да подадат всички, които имат облагаеми доходи извън работната си заплата, като например от хонорари, наеми, граждански договори, както и ако искат да ползват някакво облекчение и не са направили това чрез своя работодател в края на 2020 г.

Данъчното облекчение за деца дава възможност един от родителите да намали дължимите си данъци с 20 лв. за едно дете, с 40 лв. за две деца и с 60 лв. за три и повече деца. Ако човек през миналата година е платил текущо всичките си данъци, сега хазната може да му върне тези суми.

За целта към годишната си данъчна декларация родителят трябва да попълни приложението за ползване на облекчения и към момента на подаване на декларацията да няма неплатени в срок задължения към хазната.

Отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв., може да ползват хората, които подадат декларацията за доходите си онлайн до 31 март и към момента на подаване нямат подлежащи на принудително изпълнение задължения към хазната. Крайният срок за подаване на декларациите е 30 април.

През март 2021 г., след подаване на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис.

В нея ще автоматично ще бъдат вписани данни за получени през 2020 г. доходи от заплати, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и др. Затова, ако искате да използвате удобствата на предварително попълнена данъчна декларация и да не взимате бележки от работодателя за получени доходи, е по-добре да изчакате.

Но ако хазната има да ви връща пари, колкото по-рано подадете декларацията, толкова по-бързо ще си ги получите.

Едно от данъчните облекчения е за млади семейства с ипотечен кредит. То дава възможност един от съпрузите да намали облагаемия си доход с направените през годината разходи за лихви за първите 100 хил. лв. от ипотечен кредит за покупка на единственото им жилище. Така, ако човек е дал 3000 лв. за лихви, сега дължимите от него данъци ще бъдат намалени с 300 лв.

Правила
За фирмите срокът е 30 юни


Фирмите подават декларации за корпоративните данъци от 1 март до 30 юни, гласят последните промени в данъчното законодателство. Срокът за плащане на корпоративния данък също е до 30 юни. Тези срокове важат и за едноличните търговци и за фермерите, които са избрали да плащат данък като еднолични търговци.

Ако едноличен търговец има и други доходи, например от наем, трябва да ги обяви до 30 април, а след това за търговската си дейност може да подаде втора декларация до 30 юни. Разбира се, още в срока до 30 април, той може да обяви всичките си доходи от 2020 г.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да получите от сайта на приходната агенция nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам