ДСБ настоява парламентът да приеме 5 мерки при промените в данъчните закони, за да отговори на световната криза, предаде репортер на БЛИЦ. Предложенията ще бъдат внесени още днес в Народното събрание, каза заместник-председателят на парламентарната група на тъмносините Веселин Методиев.
Сред мерките са възстановяване на необлагаемия минимум, намаляване на данъка на едноличните търговци от 15% на 10%, сваляне с 2 процентни пункта на пенсионните осигуровки. Освен това, ДСБ иска ДДС върху лекарствата и учебниците да стане 7%, а не както е сега 20%.
Трябва да падне общата данъчна ставка на ДДС от 20 на 18%, за да се намали инфлацията и да се увеличи покупателната способност, отбеляза Методиев. Според заместник-председателя на партията Петър Бъчваров тези мерки ще са за сметка на неадекватно високия бюджетен излишък за следващата година. При криза той трябва да бъде 0,5% от БВП, а не както е планирано 3%, коментира Бъчваров.
ДСБ е против увеличаването на данъчната оценка на недвижимото имущество, защото това ще се отрази на строителството. Това е като да слагаш спирачка на баир, защото секторът е силно засегнат от финансовата криза, обясни Бъчваров. Той прогнозира, че през следващата година работните места в България ще намалеят с 40-50 хиляди.
Камелия Цветанова,БЛИЦ