Не може сега да се намаляват данъци, колкото и да му се иска на това правителство да прави популистки мерки. Това каза пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Не можем да си позволим да намаляваме ДДС на хляба. Цената му няма да се намали, но ще се увеличи цената на други стоки от този пакет. С популистки мерки, намаляване на ДДС и мораториуми правителството само подхранва инфлацията. Правителството не трябва да допуска пак тази грешка”, подчерта той.

„Насочваме се към 20% инфлация. Това е неуправляема инфлация, и най-добрите експерти да използва правителството, ще късно.

1/3 от инфлацията у нас е причина на правителството и неговите решения”, каза още Дянков.

„Трябва да се мисли как да се намали търсенето за известен период на стоки и услуги и да се увеличи предлагането. Правителството трябва да направи всичко възможно да произвеждаме собствена енергия, да се улесни режимът за всички видове алтернативни енергии. Не трябва да си мислим, че някой отвън ще ни помогне. Никой няма интерес да ни помага ей така”, посочи той.  

„В някои държави се очаква още този месец да има рецесия, сред тях е Германия. За съжаление това ще се отрази и на нас. През следващата година очаквам доста нисък икономически растеж за страната ни. Ако продължат да се теглят заеми, ще се увеличава външният ни дълг, което ще забави влизането ни в еврозоната“, предупреди Дянков.

„Инфлацията удря всички, дори тези, които работят. Най-бедните са най-ощетени и за тях трябва да се мисли“, каза още финансистът.