Над 20% е увеличението на инфлацията у нас. Върху това всъщност се заложиха увеличенията на пенсиите, които изглеждат добре, но като направиш сметките, се оказва, че по-бедните хора продължават да обедняват и това е много лошо, особено за ново правителство, което дойде с обещания за увеличаване на жизнения стандарт. Това обясни пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Имаме проблем в пенсионната система. Правителството трябва да обърне по-голямо внимание върху инфлационните процеси в България и тези, които са отвън. Има и политики, които това правителство и предишните, временните, които заложиха в пенсиите. Стимулите да се работи по-дълго и на по-висока заплата, все повече намалява.

Ако наистина има актуализация на бюджета в средата на годината, трябва сериозна политика за разглеждане на цялата пенсионна система”, категоричен бе той.

По повод заявките на управляващите още отсега в Бюджет 2022 да бъде заложена актуализация, Дянков заяви, че това не е правилен ход.

Бившият финансов министър предупреди, че ако мораториумът върху цените на тока остане до края на март, инфлацията ще стане още по-висока. 

„Ако не стане, април и май ще имаме двуцифрена инфлация заради скоростното вдигане на цените. Тогава ще влезем в допълнителна инфлационна спирала заради изкуственото увеличаване на цените.

Този мораториум бе лоша идея и се надявам началото на февруари той да излезе, иначе ще е късно.

Поне засега цените на международните пазари изглеждат спокойни, това е добър прозорец да има махане на мораториума и преизчисляване на някои социални плащания”, коментира още Дянков.  

Попитан той ли ще е новият шеф на БНБ, финансистът заяви, че процедурата още не е започнала.

„В коалицията има добри финансисти, смятам, че те ще бъдат евентуални кандидати. Към този момент никой не е разговарял с мен по тази тема”, заяви той.