Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през 2022 г. В новия си мартенски доклад ЕБВР вече очаква Брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се повиши през настоящата година само с 2,8%, при очакван ръст от 4,4% в прогнозата на банката от ноември 2021 г. За 2023 г. ЕБВР очаква БВП на страната ни да се повиши с 3,6 на сто.

ЕБВР е първата международна финансова организация, която публикува официална икономическа прогноза за региона, в който оперира, след началото на руската инвазия в Украйна на 24-ти февруари. Банката влошава прогнозите си за почти всички страни, включени в анализа. Но в повечето държави корекцията в очаквания ръст на БВП е по-малка, отколкото за България.

В мартенската прогноза на ЕБВР е заложен с 1,6% по-малък ръст на БВП на България спрямо прогнозата от ноември 2021 г.

Същото влошаване на очакванията има и за Румъния и Чехия. Но очакванията за Полша са за 4,5% ръст на БВП, което е само с 0,8% под прогнозата от ноември. А очакванията за Гърция се влошават само с 1%. Промените в прогнозите на ЕБВР се дължат основно на негативните последици от руската инвазия в Украйна и последвалите я западни санкции спрямо Москва.
ЕБВР посочва няколко причини за занижената икономическа прогноза за България за настоящата година. Сред тях са растящите енергийни цени и силната зависимост на България от вноса на руски горива, както и очаквания спад на руския туризъм в нашата страната, която, според данни на банката, през 2019 г. (преди коронавирусната пандемия) е приела 450 хил. туристи от Русия.

ЕБВР също така отбеляза, че може да има забавяне или отлагане на чуждите инвестиции в страните, които са близо до Украйна, като България и Румъния, особено в контекста на милитаризацията в Черно море.