Много българи бяха принудени да вземат бързи заеми за да посрещнат с подаръци и богата трапеза коледните и новогодишните празници. Въпреки редицата промоционални оферти на фирмите за бързи кредити оскъпяването им на годишна база продължава да е между 200% и 400%, затова ползвателите на тези заеми е добре да ги погасяват по-бързо и в срок. Това коментира пред "Стандарт" Тихомир Тошев, управител на "Кредит Център".
Всяка година кредитирането през декември отбелязва ръст, както спрямо предходния месец, така и спрямо същия месец на предходната година, като това важи и за сектора бързи кредити, коментира още Тихомир Тошев. Toва е така заради пазаруването за коледните и новогодишни празници.
 

"Въпреки подобрената икономическа среда, по-ниската безработица и ръста на доходите все още много домакинства не успяват да управляват разходите си добре и им се налага да ползват бързи кредити. Най-често - за заплащане на належащи разходи на домакинството (сметки за ток, телефон, интернет, покупка на лекарства и др.), като обикновено се теглят суми между 100 и 300 лева и се връщат в рамките на няколко седмици до няколко месеца", обясни Тихомир Тошев.
 
По думите му през декември се увеличават и бързите кредити с цел покупка на подаръци и подготовка за коледните и новогодишните празници, когато наличните пари на домакинството не са достатъчни. Сега обаче тези пари трябва да се връщат, което е свързано със затягане на коланите от страна на домакинствата.