Прекъсването на доставките на гориво от Русия за Беларус застрашава шансовете на Лукашенко за преизбиране, заяви икономистът Дмитрий Болкунец, коментирайки доклада от Минск за споразумение за доставка на петрол, за което се твърди, че е сключен в последния момент.

Експерт от Висшето училище по икономика Дмитрий Болкунец смята, че изявлението на пресслужбата на президента на Беларус относно постигнатите споразумения с Русия за доставките на газ и нефт (тази информация не е потвърдена в пресслужбата на правителството на Руската федерация) е опит да се отхвърли като „желание за мислене“, пише "Поглед инфо".

„Идва на 1 януари, но няма договор за газ или нефт. Това е катастрофа за Лукашенко. Запасите от нефт се изключват. И газът, както казаха, ще бъде доставен временно в Беларус. Русия, разбира се, се страхува от действията, които Минск може да предприеме, спомняйки си минали истории, когато Лукашенко просто е отнел газ, който е преминавал транзитно към Европа. Русия в този случай няма нужда от скандал “, смята експертът.

Според него няма споразумение за причината Беларус да не е доволен от цените, предлагани от Москва. „И всички изявления на Лукашенко, че Беларус ще започне да доставя петрол от балтийските държави и от Полша са изнудване. 


За това е необходимо да сключите договори. Второ, необходими са свободни капацитети. Това е минимум няколко седмици или дори месеци. Това е всичко, с което Лукашенко се опитва да успокои електората ", каза Балкунец.

Експертът свързва последната поредица от изявления на Лукашенко с факта, че на 4 януари държавният секретар на САЩ Майк Помпео трябва да дойде в Беларус за първи път. 

„Очевидно е, че е изключително важно Лукашенко да демонстрира, че Русия оказва натиск върху него и го изнудва. И той ще помоли Помпео за помощ “, предложи Балкунец.

Що се отнася до позицията на Русия, тя ясно заяви това през устта на Путин, каза източникът. 

„Путин каза, че Москва вече няма да субсидира беларуската икономика просто така. Медведев подчерта, че газовият договор при условията, които Минск изисква, е възможен само при подписване на пътни карти за интеграция.

 Засега виждаме, че Лукашенко няма да прави това. За него това е болезнена тема. Но догодина за него са президентските избори. Ако населението страда, то може да удари репутацията на Лукашенко с отскок. 

Това може да означава, че на 31 декември ще бъде изслушан последният призив на Лукашенко към нацията като държавен глава ”, не изключва експертът.

В същото време Балкунец не смята случилото се като началото на нефтена война между Русия и Беларус. „Това е желанието на компаниите да получат максимална печалба. Лукашенко изисква отстъпки, компенсации и всичко останало. Но това е само сделка, а не война!“, Обобщи Дмитрий Болкунец.

Във вторник следобед президентът на Беларус Александър Лукашенко проведе телефонен разговор с руския премиер Дмитрий Медведев.

„Страните обмениха поздравления и топли пожелания по случай наближаващата Нова година. Работните въпроси бяха обсъдени в хода на преговорите с Владимир Путин, както и поради факта, че на 1 януари не бяха подписани договори за работа в нефтения и газовия сектор. 

Разговорът доведе до постигане на споразумение за организиране на конкретна работа по доставката на въглеводороди за Беларус“, съобщиха от пресслужбата на белоруския лидер, предава БЕЛТА.

Отбелязва се, че въпросът за конкретен график и компаниите, които ще доставят нефт в Беларус, Лукашенко обсъжда по телефона с руския министър на енергетиката Александър Новак.

В Москва обаче пресслужбата на Лукашенко потвърди само за поздравите за Нова година. Олег Осипов, говорител на руския министър-председател, каза, че Медведев и Лукашенко са обсъдили актуални въпроси и са се съгласили да "продължат да работят" при сключване на договори.

По-рано Лукашенко  инструктира да приключи  преговорите с Русия за петрола и да осигури алтернативни доставки. Спомнете си, че тази инструкция се отнася само за неговите собствени подчинени. От руските служители не се изисква да го следват.

Ярослав Романчук, ръководител на изследователския център на Мизес в Минск, смята, че по принцип Лукашенко не е доволен от предложението на Москва. 

„На Минск се предлага пакетно споразумение, което включва създаването на наднационални органи на Съюзната държава и подкрепа за кандидатурата на Лукашенко на предстоящите президентски избори.“

„Но Лукашенко многократно казва категорично, и това се повтаря от много висши служители на Беларус, че въпросът за създаването на наднационални органи по принцип не е повдигнат“, обобщи Романчук.