Беларус никога няма да влезе в състава на която и да е държава, дори Русия. Това заяви президентът на страната Александър Лукашенко на среща с депутати, информира "Фокус". 

„Никога не сме имали намерение и нямаме такова да влизаме в състава на която и да е държава, дори на братска Русия“, цитира думите му агенция БелТА.

По думите на държавния глава, на преговорите за задълбочаване на интеграцията, Беларус и Русия не обсъждат темата за политическо взаимодействие, включително въпроса за създаване на общ парламент. Лукашенко увери, че няма да подпише интеграционни документи, които носят вреди на Беларус.

Президентът на страната отбеляза, че Москва е стратегически партньор на Минск, а добросъседските отношения между държавите са преминали проверката на времето. „Ще кажа главното, че Руската федерация е наш стратегически партньор и там живеят наши братя. Това е партньор в икономическата, политическата и военната сфера. Беларуско-руските добросъседски отношения са изпитани във времето“, добави той.

Лукашенко подчерта, че в момента върху беларуско-руските отношения е фокусирано огромно внимание и интересът към тяхното развитие надхвърля границите на самите държави.