В близките 3-4 месеца, дано не са и повече, ни очакват тежки времена, каза пред БНР председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

„Тежки времена на високи цени на енергоносителите, високи цени на стоките и услугите, произтичащи от цените на енергоносителите.“

Това по думите му е огромна цена, която в момента плащат стопанските субекти, особено тези, които закупуват своята енергия на борсата за електрическа енергия.

„Към момента за гражданите, за битовите потребители ситуацията като че ли не е толкова драматична.“  

Европа мина на по-зелена енергия, но виждаме, че в момента това до някаква степен е ограничител, подчерта Митрев.

„В момента България енергийни алтернативи няма големи.“

В предаването „Преди всички“ Добри Митрев посочи, че ще се намери верния път, така че драстичният скок на цените „да не съсипе българската икономика, българското общество и да не направи всички ни енергийно бедни“.

„В действащия бюджет такива буфери в момента почти не се намират, но в приходната част на бюджета ги има. Приходите се увеличават и се увеличават чувствително, и това е много добре. Въпросът е, че трябва законодателно да решим въпроса с разходните тавани.“

Каква ще бъде цената – социално-икономическа и финансова, за това да имаме нов вид енергетика, попита още Добри Митрев с оглед на представянето на българския План за възстановавяне и устойчивост и ангажиментите на страната ни да затваря въглищните централи.

Митрев постави въпроса какви са алтернативите пред българската икономика и в енергийната ни система – с какво ще заместим тези мощности и ще имаме ли достатъчно енергия.

„Тази енергия ще бъде национална суровина или ще бъде внос, ще имаме ли енергийна сигурност и енергийна независимост? Каква ще е цената, на която енергията, която ще използваме, ще трябва да заплащаме?

И още по-големият въпрос – каква ще е социално-икономическата цена, която всички ние като общество, икономическите субекти и гражданите на територията на тези региони, в които в момента оперират въглищните централи, мините, ще трябва да платим? Това са по-тежките въпроси, отколкото това да посочим определена дата.“

Ако посочим дата, трябва да сме наясно имаме ли технологиите, възможността да се случи тази икономическа трансформация, подчерта Митрев. Според него това не е задача само на правителството, на бизнеса или на общините – това е задача на цялото общество.