Искам да ви приветствам, че държите едно високо ниво на предаването си, за разлика от нивото на енергетиката у нас. Ако си спомняте, преди години борбата беше как да се определи цената на газа, който получава България от Русия. Това заяви Рамадан Аталай от ДПС в студиото на "120 минути" по bTV.

"Излишно е да повтарям какво трябва да се случи. Ние сме сериозна политическа формация. Вторник имаме оперативно бюро и събираме от областите критериите, които виждат за кандидат-президент. Спрели сме се на чисто партийна кандидатура, за разлика от другите", разкри още той. 

Според Аталай, няма значение дали кандидатът е мъж или жена.

"Ще покаже перспективата на България. Ще покаже каква трябва да бъде институцията президентство, без да се има предвид личността", каза той. 

"Ако открехнем, в България най-много работят жълтите средства, които ще очернят представителя. Всеки кандидат, представен в рамките на месец, ние нямаме реална борба за политики. Ние този път, за разлика от всички други, дали ще бъде генерал, с тога или с пола, е без значение. Искаме да представим онази партийна фигура, която ще се занимава само с институцията и ще покаже, че е обединяваща", допълни Аталай.

Попитан дали лицето, което ще издигне ДПС е добре познато, той отговори: "Ние с Вас се познаваме от близко време и не сте в нашите среди. Може и да го познавате." 

Като енергиен експерт и член на енергийните комисии в няколко парламента, Аталай коментира и енергийната криза обхванала Европа и България.

"Дори с увеличението, в момента цената на газът в България е по-ниска от тези в Европа, тъй като 30% от цената се определя не от борсовите индекси, а то стойността на петролните деривати. Това не е заслуга на служебното правителство и никой не може да си приписва тази заслуга", каза Аталай.

"Намаляването на емисиите при добива на електричество ще бъде почувствано от всеки гражданин на Европа, включително и България, но ние изоставаме с това, че не можем да представим своите проекти за фонда за преход към зелена енергия на ЕС", казва Аталай.

"40% от електричеството у нас се добива на базата на въглища. Ако в миналото сме строили електроцентралите там, където са въглеродните централи, то сега трябва това да се промени и централите да се преместят до производствата и те да бъдат парогазови", смята той.

"Полша също произвежда по-голямата част от своето електричество от въглища, но там е бил определен „държавен капацитет“, който ние нямаме, а в тази ситуация щеше да ние полезен", добави експертът.

„При нас и синдикати, и политически лидери се страхуват да отидат в „Мариците“, защото не могат да предложат перспектива на хората там“, каза още той. 

Според енергийния експерт, "недалновидната политика на нашите предприятия им докара тези цени на тока". По думите му много от компаниите е можело да си направят соларни централи, които да им помагат в тази ситуация, а не само да обвиняват енергийната борса за ситуацията.