"Освобождаването на стратегическите резерви на Америка ще свали цената на суровия петрол, може би и на горивата, но това е краткосрочно решение. След 3-4 месеца цените отново ще тръгнат нагоре. Няма много фактори за понижаване на цените. В близките 6-7 месеца не виждам как ще се случи. Ако Русия спре доставките, цените ще се увеличат с около 35-37 стотинки. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация за "Твоят ден" по Нова нюз.

По думите му лошият сценарий за нас е прекратяване на доставките на руски газ.

"Може да се намали ДДС върху цените на горивата, което ще значи намаляване на приходите в хазната. Най-доброто, което може да се случи, е цената на суровия петрол да се задържи под 100 долара. Така цените на горивото у нас може да са малко под 3 лева", обясни той.  И допълни, че няма опасност от недостиг за гориво.

"При кризисна ситуация държавата има запаси за 90 дни", посочи Бенчев.

За него спекулата на свободния пазар е странно понятие, по-скоро става дума за непремерени ходове.

Цените на горивата – болната тема, изглежда ще продължи да бъде такава и в следващите седмици, защото засега не се вижда кога бензинът и дизелът ще спрат поскъпването си. Това удря директно както бюджетите на големите компании, така, разбира се, и джоба на обикновения шофьор – за него скъпият бензин означава лишения. 

В Благоевград хората вече започват да прибягват до икономии - карат по-бавно. "Все пак нали аз обикновено карам на дълги разстояния и ако увеличиш скоростта, всъщност увеличаваш и разхода и цената на един дълъг път се увеличава доста по-сериозно, макар и с такава малка разлика в цените на горивата, но дългите пътища реално вече струват доста повече", казва гражданин.

Простите сметки показват, че през горивата минава най-прекият път към фалитите.

Хората се надяват маршът нагоре в цените да спре, за да започне поне частично нормализиране на пазара на горивата.