Ниските лихвени нива ще се запазят и тази година. Това каза пред „Монитор” кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му лихвите няма нито да се понижат, нито да се покачат, а ще се задържат на същото равнище.
 

В момента лихвите при потребителските кредити се движат между 4.6-6.0%. При ипотеките са 2.8-3.3%. Кредитирането пък отново ще бъде силно и очакваният растеж е 10%. Причина за това са не само добрите цени на заемите, но и достъпността до бързи пари. Доказателство е, че
 
Българите теглят кредити и за лятна, и за коледна почивка в размер от 500 лв. Същата сума взимаме и за коледни подаръци, когато нямаме спестявания.
 
„Това са бързи кредити, търсени от хора, които в последния момент искат да направят извънреден разход”, каза Тошев.
 
По думите му сумата се погасява до 2 месеца. По-често се прибягва до стокови кредити, които отнемат година за връщане. Те се използват при покупка на лаптоп, телефон или таблет. Търсещите по-екзотично и дълго изживяване обаче разчитат на спестявания.
 
„Почивка, която струва по 5000 лв. на човек, се прави със собствени спестявания – това са хора, които имат култура на спестяване и го правят всеки месец”, допълни експертът.
 
Този тип потребители спестяват по 10-20% от доходите си всеки месец и ги използват за по-големи покупки за дома и за почивка.
 
Зимата или последните три месеца на годината са най-силния период за теглене на кредити. „В края на годината хората знаят как са се представили – какво са спестили, какви са доходите им, ще вземат ли някакви бонуси и са доста по-смели в решенията да задлъжняват”, поясни Тошев.
 
Покачване в средния размер има при всички типове кредити. „При банковите потребителски е нормално да има покачване, тъй като хората ги теглят за нещо по-сериозно – ремонт, автомобил, за смяна на обзавеждане”, обясни кредитният консултант.
 
При ипотеките средният размер е 110 000 лв., а при потребителските кредити за имот между 30-50 000 лв. При бързите кредити също е налице ръст, като при тях вече се теглят по средно 1000 лв.
 
„Почти всички фирми за бързи кредити започнаха да предлагат кредити за 1000-1500 лв.”, каза още Тошев.