Поне 3000 лева чиста заплата и никакви други кредити не трябва да има човек, за да си позволи да изтегли ипотечен кредит от 150 бона в евро, със срок на изплащане от 25 години. За 200-хиляден заем заплатата отива над 4500 лв.

За жилищен кредит от 100 000 евро, чистото възнаграждение, получавано от сключилия договора за ипотеката трябва да е не по-малко от два бона.

Това обясни за „Монитор” кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Сключването на ипотека с по-къс срок на изплащане е винаги при по-изгодни условия. След като със закон премахнаха таксите за предсрочно погасяване, клиентите на банките започнаха да сключват договори с по-дълъг срок, заради по-малките месечни вноски.

Периодично обаче, когато имат възможност от спестени пари, бонуси, получено наследство, те погасяват предсрочно част от сумата. Най-често се прави в края на годината.

Обикновено те не искат намаляване на вноската, а скъсяване на времето на договора. Така постепенно те изплащат кредита за 10-12 години или два пъти по-бързо от крайния срок”, казва Тошев.

Експертът цитира случай на клиенти, взели преди 7 години ипотека с почти тройно по-голям срок на погасяване, която вече са изплатили и сега търсят друг кредит, за да си купят втори имот.

„Най-често теглят ипотека хората на възраст между 30 и 40 години.

Следват ги групите от 40 до 55 години и тези от 20 до 30 години. Най-малко се престрашават да теглят, а и по-трудно ги одобряват хората над 55 години. Повечето получатели на ипотеки успяват по-рано да си изплатят ипотечните кредити.

Над от половината клиенти в големите градове го правят почти безпроблемно. Най-често това се случва при хората между 30 и 40-годишна възраст, които са и най-активните на пазара на жилищните заеми”, смята още Тошев.

По информация от един от сайтовете за кредитни съвети в момента месечната вноска за изплащане на 25-годишен ипотечен заем от 300 000 лв. със срок на погасяване 25 години е минимум около 1400 лв.

Общата внесена сума изплатена банката по лихви и главницата за периода е над 409 100 кинта. Като най-ниският годишен процент на разходите (ГПР) в момента се предлага от една от банките е 2,65%. Въпросният трезор поставя и условия за отпускането на ипотеката.

Едното от най-важните е заплатата на кредитополучателя да се превежда по сметка в съответната банка, а другото - осигурителният доход да е над 1500 лв.

Най-високо ГПР от почти 7% предлага друга банка, като и тук има условие кандидатът за жилищен кредит да се осигурява на поне 1400 лв. Месечната вноска е 1923,75 лв., а изцяло изплатената сума за ипотечен заем от 300 000 лв. излиза над 627 500 кинта за периода за изплащане обхващащ четвърт век.