Експерт разкри защо хляба продължава да е скъп и какво ни чака в бъдеще
Според нашите разчети при масово потребяваните видове хляб, каквито са бял и "Добруджа", очаквахме поевтиняване с около 80 ст. за килограм, каза Росица Макелова
Последното проучване на КНСБ отчита, че хлябът е поевтинял с 30 ст. С въвеждане от месец юли на 0% ДДС ставка на хляба и брашното се очакваше по-значимо намаление при цената.
"Нашите очаквания бяха различни. Според нашите разчети при масово потребяваните видове хляб, каквито са бял и "Добруджа", очаквахме поевтиняване с около 80 ст. за кг.
Цената на хляба е многокомпонентна. При нейното формиране се оказва, че брашното има съществен дял и тежест по отношение на крайната цена.
Също така производителите преживяват изключителен бум на цените на енергоносителите, а и горивата отбелязаха ръст", обясни Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
Тя добави, че е имало мерки, които са можели да дадат по-добър резултат. Според нея мярката за намалено ДДС на брашното и хляба е по-скоро в подкрепа на бизнеса, отколкото на крайния потребител.
Гостът подчерта, че КНСБ държи за намаляване на ДДС от 20% на 15% на всички продукти, което ще се отрази върху крайните цени.
"Разминаването в намалението на цените на хляба идва от вида на населеното място. В страната все още се наблюдават съществени различия между отделните региони по отношение на цените на хляба. Също така става въпрос и за разлика в търговските обект.
Големите търговски вериги могат да договорят по-добри условия с пекарните и със своите доставчици", каза Макелова пред Bulgaria ON AIR.
Тя добави, че се очаква липса на по-нататъшно намаление на цените, но е възможен евентуален ръст. Тя обясни, че очакват плавен ръст, без шоково поскъпване.
По думите ѝ идеята за таван за цените на продукти от малката потребителска кошница е доста остаряла мярка и не е работещо решение, тъй като ще доведе до фалити на по-малки търговски обекти.
Последвайте ни
2 Коментара: