Намаляването на половина на въглеродните емисии може да вдигне цената на тока с 50 на сто до 2030 година. Това прогнозира експертът по устойчиво развитие Димитър Стоянов по време на конференция на тема „Устойчиво развитие и бизнес в България и Европа” в София, пише "Монитор".

До края на следващото десетилетие цената на тон въглеродни емисии ще се увеличи до 40 евро, което ще повлияе нагоре на цената на електроенергията.

Европейската комисия (ЕК) представи тази седмица своя план за привеждане на икономиката на Европейския съюз (ЕС) в съответствие с нуждите на планетата, т.нар. "Зелена сделка", като наложи по-строги ограничения по отношение на емисиите на парникови газове. 

Ето защо пред Европа и България енергийната трансформация е едно от основните предизвикателства. За интегриране на енергийните пазари през следващите десет години, изпълнявайки европейските цели за устойчиво развитие и климатичен преход, са необходими около 1 трилион евро.

Парите са нужни, за да станат мрежите "умни", да има пълна интеграции на ВЕИ, както и за управление и обединение на европейския енергиен пазар, обясни Стоянов.

По думите на Стоянов ЕС не отделя достатъчно средства за устойчиво развитие. За десетилетие напред са определени 30 млрд. евро, които обаче ще отидат за цифровизация, индустрия, климат и енергетика по програмата за научни инвестиции "Хоризонт Европа".

Докато Китай до 2020 г. ще инвестират във водородната структура около 44 млрд. долара. В иновации Европа също инвестира два пъти по-малко от лидера Южна Корея, според Глобалния иновационен индекс, цитиран от експертът.

Позитивното за България е, че до момента страната ни е успяла да развитие потенциала на ИКТ сектора и възможностите, с които да се подпомогне енергийния сектор.

В свое видеобръщение до участниците в конференцията, организирана от БТПП, евродепутатът Ева Майдел коментира дебата за устойчиво развитие в Европа. По думите й е важно в дискусията да се води с факти от научни изследвания и анализи.

"Можем да преминем към устойчиво развитие при ниска безработица, работещ бизнес и растяща икономика. България може да бъде в авангарда на промяната", смята Майдел.