Не е необходимо да светваме червената лампа за тежка ситуация в бюджета. Това заяви пред БНР Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

Той допълни, че няма голяма драма в бюджета и даде своя прочит на обявеното от финансовия министър Асен Василев очакване за преизпълнение на приходите в хазната с 1 - 1,5 млрд. лева. Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва, е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус, обясни икономистът.

По негови думи към месец май приходите все още стоят добре. Най-добре се представяло подоходното облагане.

Плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко, посочи Ганев. По негови думи инициативата на НАП да търси касови наличности и да бъде активна, сме я виждали и в предишни години.

Според експерта може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите.

"Вече повече от половин година с тези 50 лева, които се дават допълнително към пенсиите, малко или много променихме пенсионния модел, но не чрез налагане на нова визия, а чрез ежемесечно отпускане на допълнителни 50 лева, които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният начин", коментира Ганев.

Той поясни, че този начин е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда, и се разпилява. Хората обаче свикнали.

Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш - те бяха само защото беше криза", обясни икономистът.

По негови думи моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност.

Той посочи и че на фона на приходи като ДДС, акцизи, подоходно, корпоративно облагане, концесионните такси не играят драматична роля в бюджета. Според Ганев това е "тежка тема за нормален кабинет, който може да я развива в продължение на години".

Той заяви, че от бюджетна гледна точка дори там да има удвояване на приходите, тази промяна ще бъде по-малка от обичайната годишна промяна в приходите от ДДС. Имало много по-големи приходоизточници.

"Тази тема е интересна, но тя е по-скоро интересна като политика - какво трябва да бъде концесионното плащане в една или друга сфера, а от бюджетна гледна точка концесионните приходи са примерно десета точка или 11-та, не са в първите три", посочи Ганев.