Ще поскъпнат ли имотите у нас и до какво ще доведе евентуалното спукване на финансовия балон. Тази тема коментираха в ефира на NOVA журналистът Крум Савов и медийният експерт Георги Лозанов. 

"В един период помагах в брокерска къща на приятел и бях впечатлен как на фона на огромния брой показатели, включително ниския жизнен стандарт на българина, как все пак има огромен брой хора със свободни средства, които инвестират твърде много пари в покупка на жилище. И не говорим за първо и единствено жилище. Това са хора, които преценяват така да инвестират парите си", заяви Крум Савов.

И добави: "След спукването на един балон през 2008 г. българите в световен мащаб не си взеха поука и продължиха така да работят - свободни инвестиции в ново и ново строителство. София се разраства. Отиваш да търсиш жилище и всичко е продадено на зелено".

"Това ми се струва като неработещ начин да се развива една икономика. Едни празни апартаменти, които си чакат наемателите и собствениците, отиват и се амортизират. Може би София е изключение, понеже има струпване на хора, както и Пловдив. За мен няма опасност от спукване на балона. Българинът просто ще спре да инвестира. Може би вече не е толкова добра инвестицията в имот", каза той. 

Георги Лозанов от своя страна добави: "Иде тежка инфлация. Цялата ковид криза се превръща в икономическа. Това го знаехме отдавна".

"Когато българинът почувства инфлацията и усети, че парите се топят в ръцете му, той започва да влага в жилище - за да има нещо, 
което може да се пипне и да е материално за следващите поколения. Макар и след време това да може да доведе до балон или срив, той минава през кризата, качен на кораба на жилището, за да продължи нататък", добави медийният експерт.

"Тази криза, която иде сега, обаче не прилича на кризата през 2008 г. Там проблемът беше друг. Срути се пазарът на парите. Тогава бе период на подем и всички започнаха да теглят кредити, живеейки на свой гръб и на този на децата си. Тогава нямаше как да остане каквото и да е дори и за децата. Сега поне ще оставят на децата си по един апартамент", заключи Лозанов.