По неписано правило малко преди голямото пътуване за празниците цената на горивото се увеличава. Ако това се случи, поскъпването за бензина ще е второ само за последната седмица, в която цена на А-95 скочи с 3 стотинки.

След големите протести от миналата година бензинът поевтиня, но през последните три месеца цената отново тръгна нагоре. Така в сравнение с януари днес плащаме с 25-26 стотинки повече.

"Ако следим цените на основният петрол на Европа, само за януари има поскъпване от 37%, подхранено от доста геополитически фактори - ситуацията в Иран, във Венецуела. Мисля, че съответства на тези в страната", коментира финансистът Преслав Райков  в "България сутрин".

По думите му в страната има асиметрично движение на суровия петрол. Когато петролът се покачва много по-бързо, това бързо се отразява на бензина и дизела. Когато спада, това става по-бавно, което създава усещане на хората, че цените на горивата не спадат със същия темп.

"Цените на горивата биха се повишавали оттук насетне. Ако проследим това, което се случва в последните месеци, покачването на цените на нефта и го обясним с това, че се дължи на рестриктивната политика на ОПЕК и Русия и невъзможностите на нефта в САЩ да компенсира, бихме виждали по-голяма заинтересованост от ОПЕК и Русия да се задържат тези цени", посочи Валентин Кънев от Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

Според него това, което се е изнасяло от Иран до този момент, трябва да бъде компенсирано от някой друг.

"Пазарът ще бъде дисбалансиран от това, което посочи г-н Кънев. Очаквам да се появи свръхпредлагане. Това поскъпване на глобавния пазар е по-скоро от спекулативен характер, защото спекулантите са първите, които реагират на политически решения. Пазарът след това обаче придобива реално измерение. До две седмици цената на нефта ще се понижи", обясни енергийният експерт Васил Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на финансиста Преслав Райков протестите не биха могли да решат проблема с цената на горивата. 

"Държавата трябва да се намеси по косвен начин, като насърчи конкуренцията чрез ясно регламентиране на законите за данъчните складове - темата, която повдига най-голям дебат в сферата", посочи той.