Цените на бензина тръгват нагоре дни преди голямото пътуване за Великден. Търговци очакват още едно поскъпване до края на седмицата. За седмица бензин А-95 поскъпва с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от най-масовото гориво обаче, плащаме средно с 26 стотинки повече. По данни на „Фуело” днес средната цена на бензин А-95 е 2,20 лева. Най-ниската цена днес е 1,99 лв. на едининични бензиностанции в Поморие и Ботевград например, а най-високата 2,41 лв. в района на Калотина, съобщава bTV.

При дизела цените се държат по-стабилно. Там за изминалата седмица литърът дори поевтинява, макар и само с 1 стотинка. От началото на годината обаче цената е с 16 стотинки нагоре. Марияна Калоянова зарежда на 3-4 дни по 10 литра и вече усеща поскъпването. Според търговците на горива доставните цени, особено за бензина, налагат поне още едно поскъпване до края на седмицата с 3 – 4 стотинки. „Последните 2 месеца цената на дизела, на която пазаруваме всички ние, на тон се е увеличила със 60 долара, а на бензина – много повече 180 долара на ток, което в стотинково изражение на колонките е 10 – 12 стотинки на дизела и 20 – 24 на бензина.

Предполагам до края на седмицата трябва да се компенсират тези 4 стотинки” , каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция. Дали са възможни ценовите рекорди от есента на 2018 г. все още не е ясно. Тогава литър А-95 струваше почти 2,40 лв. След това цените тръгнаха надолу, като най-ниски бяха в края на януари тази година.

От газовата и петролната асоциация са категорични, че поскъпването у нас е заради цените на международните пазари. Отбелязват и поевтиняването на дизела.

„През последния месец готовия бензин поскъпна на международните борси „Ротердам” и „Средиземноморска” с около 7 евроцента. Оттук нататък е напълно нормално и на нашите колонки да има леко увеличение” , заяви Светослав Бенчев. Той беше категоричен, че поскъпването не е свързано с предстоящите празници и, че летни поскъпвания не съществуват в последните две години.

През последните седмици на международните пазари се забелязва затягане най-вече заради намека от страна на американската администрация, че ще налага санкции на компании, които оперират в Иран, а и заради свиване на шистовия добив зад океана. Световните тенденции са за поскъпване на световния петрол. Потребителите се надяват засилката, която е направил бензинът, да не стигне пика от 2,40 лв., както беше миналата есен.