Тази година даде възможност на инвеститорите много пари, силни тенденции бяха регистрирани за много финансови инструменти, но догодина едва ли ще можете да чакате такава щедрост от пазара.

В какви активи си струва да инвестирате?


Швейцарската банка UBS публикува своя годишен доклад "UBS Year Ahead 2020", в който се заявява, че по-евтиният долар и нарастващата цена на златото ще зададат тон на пазарите, съобщава money.bg

Експертите на банката отбелязват, че догодина ще се проведат избори в САЩ и политическа надпревара в най-голямата икономика в света ще се отрази на стойността на активите по целия свят.

Освен това пазарът в САЩ формира повече от половината от глобалния индекс MSCI All Country, американските държавните облигации са ключов показател за стойността на парите в целия свят, а доларът все още е основната резервна валута и се използва в огромната част от паричните разчети.

През 2020 г. приходите от акции в САЩ ще се увеличат с около 5%, за страните от еврозоната те ще спаднат до 3%, а на развиващите се пазари печалбите ще се увеличат с 6%, пише Investing.com, позовавайки се на UBS.

Банката препоръчва да се изберат ценни книжа на емитенти, ориентирани към местното производство и по-малко зависими от глобалните политически промени.

При суровините се дава предпочитането на благородните метали, а не на цикличните стоки.

Победата на Тръмп на изборите ще поддържа статуквото за американските компании. Изборът на демократичен президент ще доведе до увеличаване на данъците, затягане на законодателството в областта на околната среда, реформа в здравеопазването и регулиране на производството на лекарства.

Липсата на търговско споразумение между САЩ и Китай и политическата несигурност в САЩ ще принудят инвеститорите да хеджират рисковете. По този начин златото може да се превърне в убежище за запазване на капитала, отбелязва UBS.

Най-добрият избор за инвеститорите през 2020 г. е да филтрират политическия шум и да инвестират в дългосрочни активи. Добрата възвръщаемост на капитала се определя чрез избора на правилното стратегическо разпределение на активите, а успехът на инвестицията се определя от това доколко стратегията е съобразена с личните финансови цели.