Емил Хърсев е един от водещите финансисти у нас. Коментарите му често предизвикват полемики, известен е с острия си език, нетрадиционните си предложения и свирепите си критики към всеки, който му попадне на мушката. Бил е подуправител на БНБ. В последните години работи във финансовата си къща "Хърсев и Ко".
- Г-н Хърсев, в пресата има апокалиптични данни за състоянието на световната икономика. Как ще се отразят тези трусове на българските домакинства?
Вижте, ние българите сме зашеметен народ. Ние научаваме какво е времето не като гледаме през прозореца, а като отворим вестника. Каквото пише там, това възприемаме за истина. Затова и често ни боли глава - защото не я вдигаме да видим истината в очите.

- Искате да кажете, че световната криза е само вестникарска измислица?
Не, не искам да кажа това. Искам да кажа, че ние сме преживели толкова големи трусове, за каквито Европа и Америка не са чували. 54% спад на икономиката през 80-те, 40% ликвидация на икономиката. Това са по-страшни кризи от това, което става в Щатите.

- Какво имате предвид по-конкретно?
Имам предвид абсурдните репресивни мерки на валутния борд в България. Имам предвид също невероятната стагнация през 1993-2001 г. Никаква криза по света не може да се сравни с това, което преживяхме ние тук в последните години. Техните кризи са само блед оттенък на нашите.

- А какво ще стане с хората, които са теглили кредити?
Ще им се отрази, разбира се. Лихвите ще скочат от 8 до към 15%. Но това няма да е трагедия за бизнеса. Българският предприемач никога не е имал доверие на българската държава и на нейните чуждестранни ръководители, така че той си прави добре сметката, когато взима кредит. Не го жалете българския бизнес, той е устойчив. Според мен ще издържи и лихви до 30% без да му мигне окото.

- Говореше се за бум на домакинските кредити. Тази ситуация няма ли да засегне най-вече домакинствата?
Тези бумове, взривове, те са на ниско ниво.

Българинът в никой случай не е задлъжнял сериозно както средния европеец,

а да не говорим за средния американец. Е, да - ще заделя повече от дохода си, за да плаща кредити, но не виждам причини за безпокойство.

- Никакви причини?
Единственото, което може да бъде опасно, това е дестабилизация в банковия сектор - при един банков срив ще се случи поредното ограбване на спестяванията на гражданите.

- Има ли такава вероятност?
Не. Европейската комисия вече обяви, че няма да допусне нито една европейска банка да пострада, спестяванията ни са гарантирани.

- Но защо същата тази комисия (ако е толкова добронамерена към нас) ни критикува, че заплатите у нас са твърде високи и това е предпоставка за дестабилизация?
За пръв път чувам подобно нещо! Пък и не съм компетентен в тази област. Да не говорим, че ЕК не е добронамерена към нас, в никакъв случай, просто пази интересите на европейските граждани и институции и ние попадаме сред тях. Това е.

Интервю на Даниела Младенова, БЛИЦ