Студът ни напомни, че за да тече животът ни нормално, е необходимо критичната енергийна инфраструктура да работи на едно много добро ниво. Това каза Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум пред БНР. Той коментира, че сделката за ЧЕЗ е важна за енергетиката не само заради цената си, но и заради енергийната сигурност.
„Говоря за енергийната част. Това, че има национална сигурност, че има финансов контрол, това го допускам, но, в крайна сметка, когато ви изгори бушона, едва ли викате от РПУ-то някой да го смени“, заяви той и изтъкна, че никой не е обявил публично намеренията за персонала, който в момента работи в ЧЕЗ.
 

„Не беше направен опит да се демонстрира, че вече има яснота по този въпрос, че има поети ангажименти и че няма да се изгубят хора. Двадесетина души да напуснат такова дружество и то после с години не може да възстанови нормалната си работа“, посочи Иванов.
 
Вероятно Върбакова и чешките ѝ партньори ще си говорят, че се е променила генерално обстановката, в която те са готвили сделката и процедурата трябва да се промени, допълни Иванов и поясни, че след сключването на сделката държавата има „изключително много инструменти“, с които да влияе на дейността на енергоразпределителното дружество, ако то не изпълнява задълженията си, включително отнемане на лиценза.
 
„Влизане на държавата в дружеството ще породи други и доста проблеми, по мое скромно мнение. От една страна, ще имаме проблем с европейското законодателство в областта на енергетиката, а от друга, ще извади отново на дневен ред текущи проблеми, които имаме, защото държавата вече е има доминация в енергетиката, а това, от гледна точка на европейското законодателство, не е добра практика, меко казано. Тоест, с придобиване на контролен дял, защото за такова нещо се говори, в едно дружество, което е разпределително дружество, държавата ще трябва да обяснява надълго и нашироко политиката си в Брюксел“, каза експертът.
 
В момента се продават около 67% от тези 7 дружества. Дори и организационно да се намери начин държавата да придобие дялове, въпросът е колко ще ни струва това участие, особено предвид, че  държавата управлява редица енергийни фирми в страната, а те имат от своя страна дефицити, коментира Иванов, според когото процедурата за продажба на ЧЕЗ трябва да се отвори отново и „да бъде избран купувач, който вдъхва доверие“. Много вероятно е ЧЕЗ да се откаже от сделката, тъй като "едва ли която и да е от банките ще потвърди своите намерения за финансиране при тази ситуация", допълни Иванов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ