Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с посланика на Чехия у нас и след това даде изявление пред медиите. Той я помолил да не преразказва публично за какво са си говорили, затова Нинова обясни какво ще предприеме оттук нататък БСП по казуса с ЧЕЗ.
Социалистите връчват официално писмо до премиера на Чехия чрез посланика, в което изразяват позицията на БСП отсносно сделката с ЧЕЗ. „Ние сме за това българската държава да има контрол върху този сектор, тъй като той е важен за националната сигурност“, посочи Нинова.
 
„Задаваме въпроси към чешкото правителство“, каза тя и избори някои от тях: спазено ли е чешкото законодателство при сключването на сделката, какви гаранции са дадени, кои банки участват, има ли офшорни компании и т.н. и дали ЧЕЗ е изпълнила ангажимента си по договора да уведоми българското правителство.

„Освен това обаче отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на правителството на България и персонално на Бойко Борисов. Последните дни се оплетоха в лъжи, вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер. От чешка страна бе изобличена лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие няма отношение към сделката“, коментира Нинова. „Традиционно хвърли вината на друг и каза, че някакви гадове искат да го свалят от власт. Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото 2013 г. ви свали българският народ с протести? Онези, които изгоряха като факли и те ли са гадове?“
 
Нинова призова премиера Бойко Борисов да се извини публично за израза „гадове“, употребен от него относно хора, които той вижда като умишлено клатещи властта. По думите ѝ, това е най-малкото, което той може да направи.
 
Лидерът на БСП подчерта, че е станало ясно, че премиерът е лъгал за това, че държавата няма участие в сделката.

Премиерът Бойко Борисов се докара дотам да се моли на Гинка да прехвърли акции на ЧЕЗ на държавата, в по-унизително положение не сме били, изтъкна още лидерът на БСП. Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов търси спасение. „Разбираме, че енергийната ни сигурност и животът на 3 млн. българи са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докара до там да се моли на Гинка да прехвърли на държавата акции на ЧЕЗ. В по-унизително положение не сме били“, коментира тя.

По думите й първият вариант, който се вижда, че се разиграва в Министерския съвет е ЧЕЗ и Гинка Върбакова по взаимно съгласие да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи като един от евентуалните купувачи. Според нея вторият вариант е самата Гинка Върбакова да прехвърли част от акциите си на държавата. „В двата случая 3 млн. българи, националната и енергийната сигурност са поставени в зависимост от ЧЕЗ или от Гинка от Пазарджик“, допълни лидерът на БСП. Според нея българският народ не трябва да е пасивен наблюдател, а активен участник и именно за това работи БСП. 
 
Освен това, БСП ще внесе колективен иск в съда – български или чешки ще се реши по-късно, с искане сделката да бъде спряна. Тя подчерта, че Комисията за защита на конкуренцията „се управлява от майка на депутат на ГЕРБ“, така че няма полза от сезирането ѝ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!