"Цените на горивата се намалиха и то сериозно на международните пазари. Руският петрол спадна на около 52 долара, което е почти на границата на себестойността му. Така че цените по бензиностанциите би трябвало да паднат", това заяви в студиото на Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов.

"Макар че те отдавна трябваше да паднат, но тук нашето правителство се държи като правителство на Русия, а не на България. Те защитават интересите на "Лукойл".

Вижте какъв ултиматум ни поставят от "Лукойл" – ако нашето правителство се пребори те да могат да продават цветните си горива на територията на Европейския съюз (ЕС), което е изрично забранено и изключено от тази дерогация, която ни дават от ЕС за следващите две години", коментира Манов.

Красимир Манов

"Това звучи като начина, по който Дявола чете евангелието. Колко хора от Европейската комисия трябва да излязат вече и да им кажат в прав текст. Даже започнаха веднага след изказвания на наши министри, на другия ден от сектор "Енергетика", да ги опровергават. Това е някакво безобразие вече. И като гледам и самият президент как се държи – тези хора въобще не защитават българския национален интерес", каза още експертът.

Fuelo огласи точни цифри какво се случва с цените горивата

"Отдавна рафинерията на "Лукойл" трябваше да бъде взета на оперативно управление. За какво по дяволите държим тая златна акция там? Моето мнение е, че рафинерията трябваше да бъде национализирана, както беше направено в други държави. А тези хора си позволяват едва ли не да ни изнудват тук и да ни поставят ултиматуми. Трябва да се сложи край на това нещо", каза експертът.

Обещанията на "Лукойл" за плащане на данъци от 700 млн. годишно, Манов определи като прах в очите на българите.

"Никой няма да допусне ние да изнасяме по-евтин руски нефт и да правим дъмпинг на цените в Европа. Това са едни измамни приказки на нашия министър. Ако правителството защитава нашия интерес, цените на горивата ще паднат с над лев.

Министър Стоянов каза защо литър бензин може да стане 5 лева, а дизелът...

Помните ли какво ни говориха през август? "Без "Газпром" не можем, ще загинем". Оказа се, че можем без "Газпром". Цяла Европа може без "Газпром".

Сега на 5 декември ще се случи нещо много важно - влизат в сила санкциите за продажба на руски петрол. В момента Европа е намалила с 93% потреблението на руски петрол. И от 5 декември, който си позволи да продава руски петрол, санкциите са жестоки", каза Красимир Манов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук