ЕС и Германия са постигнали споразумение след спорове относно планираното до 2035 г. постепенно спиране на продажбата на автомобили, използващи изкопаеми горива, с цел борба с изменението на климата, предават АФП и БГНЕС.

Важната сделка за забрана на продажбата на нови автомобили с изкопаеми горива от 2035 г. е от ключово значение за амбициозния план на блока да се превърне в "климатично неутрална" икономика до 2050 г. с нулеви нетни емисии на парникови газове.

Но с безпрецедентен ход по-рано този месец водещият производител на автомобили Германия блокира споразумението в последния момент, след като то вече беше одобрено в рамките на традиционния законодателен процес на ЕС.

Берлин поиска от Брюксел да предостави гаранции, че законът ще позволи продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, работещи със синтетични горива - акцентът в обявения в събота пробив.

"Намерихме споразумение с Германия за бъдещото използване на синтетични горива в автомобилите", заяви в Туитър еврокомисарят по околната среда Франс Тимерманс.

"Сега ще работим за възможно най-бързото приемане на регламента относно стандартите за CO2 за автомобили."

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг заяви, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат да продължат да бъдат регистрирани и след 2035 г., ако използват само горива, които са неутрални по отношение на емисиите си на CO2.

Европейската комисия ще предложи в началото на следващата седмица създаването на нов тип категория превозни средства, включваща автомобили, които могат да работят единствено с въглеродно неутрални горива.

Подобни автомобили ще трябва да използват системи, които биха им попречили да се движат на различни горива. В момента цената на литър синтетично гориво е около 5 евро за литър.

Синтетичните горива се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии на CO2 и водород, произведен с помощта на възобновяема електроенергия. И тези екогорива отделят CO2 във въздуха, когато изгарят в двигател с вътрешно горене и излизат от ауспуха. Тези емисии обаче са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което ги прави въглеродно неутрални.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук